Кметът Васил Терзиев оттегли заповедта си за спиране на проекта за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия


Кметът Васил Терзиев оттегли заповедта си за спиране на проекта за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия

Кметът на София Васил Терзиев оттегли заповедта си за спиране на проекта за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Терзиев, който съобщи това, участва в заседание на Постоянната комисия по култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет, която се провежда днес.

След като доста мислих по въпроса и си говорих с различни заинтересовани страни, реших да си оттегля заповедта, каза столичният кмет пред комисията.

На 2 юли Терзиев съобщи, че е взел решение да прекрати процедурата за провеждане на конкурс за възстановяване на Войнишкия паметник в пространството пред НДК. В профила си във Фейсбук тогава Терзиев посочи, че ще бъде проведен нов конкурс.

Васил Терзиев днес изрази три свои опасения във връзка с възстановяването на мемориала. Първото, по думите му, е "какво и как може да се направи, за да не отблъскваме, а по-скоро да въвличаме в тези процеси съсловните организации и отношението ни към тях да бъде като към партньори, а не като към една досадна страна, която пречи да се реализира даден проект". Според кмета всякакви разделителни линии по-скоро пречат да се случват добри неща за града. "Дали е "Патриарха", дали е паметникът, всеки път, когато не зачитаме и не слушаме внимателно определена страна, която не е съгласна с даден проект, и се прави нещо, въпреки техните обосновани възражения, резултатите не са много добри", заяви Терзиев. Според него и този проект, с начина, по който е започнат и е движен, ще страда от дефицити. Идеята е да започнем да се учим от грешките, които правим, каза столичният кмет.

Второто опасение, което Терзиев изрази, е в проекта за паметника да няма разминаване за броя на загиналите. "Доколкото чух от историци са установени 4100 загинали", каза кметът и добави, че е също така е чул, че ще бъдат изписани имената на около 3000 загинали. Тоест на 1000 човека имената им може би няма да бъдат на тези стени, посочи Терзиев. Той изрази надежда въпросът да бъде изяснен и консултиран с историците, защото, по неговите думи, когато говорим за родова памет и възстановяване на историческата справедливост, всеки човешки живот, който е даден, е важен.

Третият проблем, който кметът Терзиев коментира, е дали са конструктивно издържани архитектурните предложения на проекта. "Ако има силен вятър или земетресение, дали тези стени биха били достатъчно устойчиви да не претърпят конструктивни промени и да не паднат", попита кметът. Това е отново мнение на експерти, не съм експерт, но го повдигам като нещо, което според мен е важно, тъй като опира до сигурността на хората, добави Терзиев.

БТА припомня, че в конкурса за възстановяване на мемориала на Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк от Първа пехотна софийска дивизия, както е пълното име на проекта, участваха пет предложения. Те бяха разгледани от 11-членно жури, представители на различни организации и институции. Според оценката на журито проектът на студио „Гебуплан“ ЕООД е бил достатъчно близко на заданието, за да покрие минимума от точки. 

Добавена на 09.07.2024 г. в 17:35 ч.