Победителят трябва да осигури мнозинство за кабинет, избирателите ни дадоха роля на опозиция, заяви Асен Василев от ПП-ДБ


Победителят трябва да осигури мнозинство за кабинет, избирателите ни дадоха роля на опозиция, заяви Асен Василев от ПП-ДБ

Роля на победителя на изборите е да си осигури мнозинство на кабинет, заяви на брифинг в парламента народният представител от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Асен Василев, коментирайки възможността 50-ото Народното събрание да излъчи редовен кабинет. 

„Ако това мнозинство победителят от изборите се опитва да си го осигури през някакви видове договорки, жестове и емоционални подходи, видяхме, че пет пъти това не стана. Съмнявам се, че това ще стане шестия път. Единствените две правителства, които бяха направени от началото на политическата криза, бяха направени от ПП и ПП-ДБ във втория кабинет. Тези правителства имат едно общо нещо – ясна законодателна програма, ясна правителствена програма, ясен ангажимент за реформи, в това число и тежки реформи“, каза Василев. 

Националноотговорно е страната да върви по проевропейска антикорупционна орбита. Точно това беше заложено в споразумението, което трябваше да бъде подписано, за да стане ротацията. Това беше заложено и в законодателната програма на кабинета „Денков“. Тя беше изпълнена в голямата си част, допълни още той. 

Асен Василев заяви, че не иска да прави прогноза за съставянето на кабинет. „На изборите стана ясно, че избирателите дадоха на ПП-ДБ ролята на опозиция. За разлика от предишните парламенти, в които бяхме втора политическа сила и съответно при нас имаше мандат“, уточни той. Най-националноотговорно е да не сваляш правителство преди да си наясно как ще направиш ново, коментира още Василев.

По думите му по-добре е да има стабилно правителство, с което страната да влезе в еврозоната, но това не е задължително условие. „Важната част в доклада е, че се коментира стабилно правителство, но не се поставя като условие. В момента, в който ние изпълним инфлационния критерий, служебен кабинет може да поиска извънреден доклад и ние можем да влезем в еврозоната точно защото законодателната програма е напълно приета“, коментира той. 

Асен Василев призова парламентът да сформира комисии и да заработи в законодателната си част. 

Добавена на 27.06.2024 г. в 17:40 ч.