Над 100 студенти от НПСС участваха в планински поход на Витоша по стъпките на Щастливеца


Над 100 студенти от НПСС участваха в планински поход на Витоша по стъпките на Щастливеца

Вторият планински поход на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) по стъпките на Щастливеца премина при засилен интерес от страна на Студентските съвети. Над 100 студенти се включиха в тазгодишното издание на планинския поход до Черни връх на Витоша, съобщиха от НПСС.

Националното представителство на студентските съвети организира втория планински поход в историята на организацията, в който се включиха 100 студенти от Студентските съвети от София, Варна, Пловдив и Стара Загора.

Студентите изкачиха Черни връх на 2290 метра надморска височина. Дори времето беше със студентите, които вървяха по стъпките на Алеко Константинов на Витоша. Слънчевото и прохладно време, в условията на 21 градуса, предразположи походът да бъде изключително приятен и успешен, отбелязват от организацията.

Събитието се организира от Националното представителство на студентските съвети и с подкрепата на стартъпа XiRO.BG. Той има за цел да се насърчи активността на студентите и да засили туристическата активност на младите хора. Изкачването на Витоша от хижа "Алеко" започна в 9:00 часа, а студентите бяха силно ентусиазирани от добре направената организация.

"Щастлив съм, че продължаваме тази инициатива и за втори път ще покорим Витоша. Вярвам, че това събитие зарежда всички ни положително и ще продължим да привличаме все повече участници", каза пред колегите си Ангел Стойков - председател на НПСС. Той подчерта, че подобни инициативи ще бъдат заложени в календарния план на организацията и в бъдеще, а спортната активност на студентите трябва да бъде насърчавана повече и от държавата.

В планинския поход заедно със студентите се включиха и д-р Даниел Парушев - председател на НПСС в мандата 2020-2024 година, д-р Никола Танков - директор на Националния студентски дом, доц. д-р Драгомир Стефанов - заместник-кмет на район "Студентски" в Столичната общината и административен директор на НПСС в мандата 2007-2009 година, както и партньори от XiRO.BG.

Тази година се навършват 129 години от "поканата" на Алеко Константинов, в която за първи път се появява известният за туризма в България лозунг "Опознай България, за да я обикнеш". След отправената покана, на 27 август 1895 г., до Черни връх се изкачват 300 души и така се поставя началото на българския туризъм. В чест на това събитие Иван Вазов пише стихотворението "На Черни връх", като споменава този излет и началото на българското планинарство в някои свои пътеписи.

Събитието е част от календарната програма на НПСС по случай 25 години от учредяването на организацията. 

Добавена на 24.06.2024 г. в 12:30 ч.