"Възраждане" настоява всяко искане за извънреден доклад от ЕЦБ по темата за приемането на еврото да се изпраща за предварително обсъждане в парламента


"Възраждане" настоява всяко искане за извънреден доклад от ЕЦБ по темата за приемането на еврото да се изпраща за предварително обсъждане в парламента

Всякакво искане на правителството за извънреден доклад от Европейската централна банка по темата с приемането на България в еврозоната да се изпраща за предварително обсъждане и решение от страна на Народното събрание. За това настоя в декларация от името на парламентарната група на „Възраждане“ лидерът на партията Костадин Костадинов. Поводът за декларацията е публикуването на така наречените конвергентни доклади на ЕК, в които се посочва, че България няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. 

"Всякакво искане на правителството за извънреден доклад от Европейската централна банка да се изпраща за предварително обсъждане и решение от страна на Народното събрание – това би било проява на базисна демократичност и суверенитет, защото засяга решение с исторически и рискови и опасни последици за бъдещето на нашата страна", каза Костадинов.

От „Възраждане“ ще продължим да настояваме процесът на преговори от Европейската комисия и Европейската централна банка за унищожението на българския лев да стане най-после публичен и легитимен, защото той в момента е скрит и нелегитимен, се посочва в декларацията. 

В ход е една бандитска процедура за унищожаване на българската финансова независимост, заявяват от "Възраждане". В тази връзка предлагаме и ще настояваме Координационният съвет за въвеждане на еврото, заедно с всички работни групи към него, най-после да започне да публикува протоколи от заседанията си и всички заседания вече да се излъчват на живо в интернет, а записите след това да се публикуват, каза лидерът на "Възраждане".  

Костадинов припомни, че по инициатива на „Възраждане“ в предходния парламент е бил изслушан председателят на Националния статистически институт (НСИ). Лидерът на "Възраждане" посочи, че предстои проверка на НСИ от Евростат. Информирахме групата на финансовите министри в еврозоната относно проблемите със статистиката и нежеланието на мнозинството българи да приемат еврото. Подробно информирахме Кристин Лагард, президент на Европейсктата централна банка, лично запознавайки я с проблемите на българската статистика, обществените нагласи и съпротивата в защита на българския лев и Валутният борд, очакваните проблеми с изпълнение на критерия за бюджетния дефицит и прието ново законодателство в България, което не е било съгласувано по надлежния ред с Европейската централна банка, заяви Костадинов.

Йордан Цонев от ДПС в процедура по начина на водене попита председателя на парламента Рая Назарян защо е допуснала декларация от името на парламентарна група по точка от дневния ред. Той посочи, че процесът на приемане се движи по график. През септември-октомври ще има ъпдейт на доклада и дотогава ще сме покрили критерия за инфлацията. Българският лев е стабилен, защото котвата му е еврото, а не рублата, обърна се той към депутатите на "Възраждане" .

Добавена на 27.06.2024 г. в 11:15 ч.