Софийският градски съд заседава по делото срещу Адриан Антонов, обвинен за катастрофата, при която загинаха Ани и Явор


Софийският градски съд заседава по делото срещу Адриан Антонов, обвинен за катастрофата, при която загинаха Ани и Явор

Софийският градски съд (СГС) заседава по делото срещу Адриан Антонов, обвинен за катастрофата в София, при която загинаха Ани и Явор. „Призовавам за максимална присъда, не за мое удовлетворение, а заради нашите деца“, каза в съда бащата на Явор. По време на заседанието бяха разпитани свидетели, които дадоха информация за характеристични данни на Антонов. 

Делото се води по съкратена процедура. Това ще доведе до намаляване с една трета на присъдата, която ще постанови Софийският градски съд, както и ще ускори процеса. 

На 19 юни бе проведено разпоредително заседание по делото, в рамките на което подсъдимият Адриан Антонов направи самопризнания и поиска процесът да се води по съкратеното следствие. Съдът одобри това искане и прие, че Антонов признава изцяло фактите в обвинителния акт. 

Преди заседанието представителите на Инициативен комитет „Заедно срещу безумията по пътищата“ се събраха пред сграда на СГС за подкрепа на семействата на Ани и Явор. 

БТА припомня, че катастрофата се случи на столичния бул. „Сливница“ на 8 май 2023 г. Според прокуратурата Антонов е нарушил правилата на движение по пътищата. Той се движел със скорост 106 км/ч (при разрешена максимална скорост 50 км/ч), не пропуснал пресичащите по обозначена пешеходна пътека Анна-Мария Малчева (24 г.) и Явор Стоянов (23 г.). Така по непредпазливост причинил смъртта на двамата пешеходци. 

 

Добавена на 04.07.2024 г. в 16:40 ч.