Резултатът по български език и литература в седми клас е 54,60 точки, а по математика е 42,90 точки и е по-висок със 7,61 точки от 2023 г.


Резултатът по български език и литература в седми клас е 54,60 точки, а по математика е 42,90 точки и е по-висок със 7,61 точки от 2023 г.

Средният резултат по български език и литература (БЕЛ) след седми клас от националното външно оценяване през тази година е съизмерим с миналата година и сега е 54,60 точки. Има спад от миналата година с 44 стотни, което е по-малко от статистическата допустима грешка при изчисляване на резултатите от изпитите. По математика резултатът е значително по-висок със 7,61 точки и е 42,90 точки, каза служебният министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, който представи анализ на резултатите от националното външно оценяване след седми клас днес в Министерството на образованието и науката (МОН). 

Резултатът, който се повишава по математика, показва една тенденция, която отчетохме още при изпитите в четвърти клас, че започва сближаване на резултатите по български език и по математика във второ външно оценяване в два различни етапа в образователната ни система, отбеляза министър Цоков.

Той съобщи, че в нито една от областите в страната няма понижаване на резултатите, а в някои от областите се повишават резултатите по математика. Сред тях са Разград, Търговище, Плевен, Велико Търново. Положително е, че в някои от тези области има повишаване на резултатите по математика и след в четвърти клас. Това са областите Велико Търново, Разград, Шумен, Търговище, обясни министър Галин Цоков.

Над 57 000 ученици се явиха на национално външно оценяване по български език и литература и по математика. Изпитите се състояха на 19 и на 21 юни.

По български език и литература седмокласниците работиха върху 26 задачи. В първата част бяха включени 25 задачи. От тях 18 бяха с избираем отговор, шест - с кратък свободен отговор, а една задача беше с разширен свободен отговор. Във втората част от изпита учениците писаха подробен преразказ на художествен текст от името на неутрален разказвач върху разказа "Изборът" от Кристин Димитрова. 

На изпита по математика седмокласниците решаваха общо 23 задачи - 20 от тях бяха с избираем отговор, и три - със свободен отговор.

(следва)

Добавена на 02.07.2024 г. в 12:10 ч.