Софийският университет ще бъде домакин на международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания


Софийският университет ще бъде домакин на международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания

Софийският университет (СУ) "Св. Климент Охридски" ще бъде домакин на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания, която ще се състои от 15 до 18 юли в Ректората, съобщи пресцентърът на висшето училище.

В продължение на три дни едновременно ще има над двадесет научни сесии с различна тематика, в които ще участват над 300 учени от Европа и от останалите континенти, и около седемдесет студенти, за които се организира специално събитие в сградата на Богословския факултет. Предвидени са и три пленарни доклада на изтъкнати изследователи от Великобритания, Италия и България, както и три извънредни сесии, организирани допълнително от Софийския университет като домакин на събитието.

Ще бъдат организирани и паралелни събития, сред които три изложби. Това са интерактивната изложба "Искони бѣ слово" във фоайето в Ректората на Софийския университет, изложбата "Под закрилата на святото" в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", придружена от представянето на новата книга на проф. Христо Трендафилов "Парапетът. Топики и съответствия", както и изложбата "Библията и нейните изследователи" в Университетската библиотека.

Едни от най-реномираните издателства за научна литература, като Брил, Абнер и издателството на Софийския университет, ще разположат свои щандове в Ректората по време на конференцията. За желаещите са организирани специални посещения на културни и исторически забележителности, които са в София и в страната.

Откриването на конференцията ще се състои на 15 юли в аулата на Софийския университет.

За организирането на конференцията Софийският университет е подпомогнат от Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий",  от Регионалния исторически музей в София, от Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин-Кирил Философ", от Националната научна програма "Утвърждаване и развитие на българистиката в чужбина", от Музея за християнско изкуство към Националната художествена галерия и от Университетското издателство "Св. Климент Охридски".

Пресконференция, с участието на ректора на Софийския университет проф. Георги Вълчев и с  представители на Организационния комитет, е насрочена за 10 юли, от 11:00 ч., в пресклуба на БТА, съобщават от СУ.

Добавена на 09.07.2024 г. в 11:05 ч.