Призив за обединение в обща организация отправиха представители на два пенсионерски съюза


Призив за обединение в обща организация отправиха представители на два пенсионерски съюза

Призив за обединение в обща организация отправиха представители на  „Съюз на пенсионерите 2004“ и „Нов съюз на пенсионерите“. Целта е да се постигне легитимност и да се работи за общата цел – българските пенсионери да се изравнят по стандарт на живот поне с пенсионерите в Централна и Източна Европа и да се приеме закон за възрастните хора. Това заяви на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в София Велизар Енчев, представен като говорител на пенсионерски организации. Той посочи, че друга цел е да има справедливо преизчисляване на пенсиите.

Настояваме да бъдем представени в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт и Националния съвет за тристранно сътрудничество, обяви още Енчев. И добави, че инициаторите на идеята за обединение на пенсионерите в обща структура ще искат среща със служебния социален министър. Представена беше и декларация за обединението, която ще бъде изпратена до всички пенсионерски клубове. Мисля, че достигнахме до общо становище да има конфедерация – дали ще бъде регистрирано като гражданско сдружение или като фондация, то ще представлява пенсионерските клубове и двата пенсионерски съюза, уточни за БТА Велизар Енчев.

Декларацията, представена от Енчев, ще бъде публикувана в следващия брой на в. "Пенсионери", каза главният редактор на медията Петър Дафинкичев. Целта е да достигне до максимално много пенсионерски клубове, които "съществува сами за себе си". По време на конференцията беше засегната и темата за недостатъчната избирателна активност на пенсионерите. 

Добавена на 01.07.2024 г. в 14:10 ч.