Смяната на ръководството на общински дружества е част от сделката за "отпушване" на работата на СОС преди шест месеца, смята Деян Николов


Смяната на ръководството на общински дружества е част от сделката за "отпушване" на работата на СОС преди шест месеца, смята Деян Николов

Смяната на ръководството на шест общински дружества е втора част от сделката, с която е била "отпушена" работата на Столичния общински съвет (СОС) преди шест месеца. Това коментира общинският съветник от „Възраждане“ Деян Николов пред журналисти преди днешното заседание на Общинския съвет.

В дневния ред са шест доклада на общинските съветници Борис Бонев, Бойко Димитров, Емилия Ангелова, Димитър Шалъфов, Симеон Ставрев от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България ("Спаси София"), с които се предлагат нови правила относно обявяване на публичен подбор за избор на членове на Съвета на директорите на "Топлофикация София", "Център за градска мобилност", "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт", "Метрополитен", "Софинвест". Доклад относно обявяване на публичен избор на членове на съвет на директори и надзорни съвети на шестте общински търговски дружества внесе в СОС преди дни и общинският съветник Карлос Контрера от ВМРО заедно с независимите общински съветници Севделина Петрова, Красимир Гълъбов.

От „Възраждане“ винаги сме били за конкурсното начало, за възможно най-ясни, конкретни конкурси. Бяхме в разговори с ПП-ДБ по отношение на тяхното предложение, дали сме своето становище, каза Николов. По думите му е много по-добре да има ясни критерии, с които да бъдат избрани бордовете на тези общински фирми.

ГЕРБ имат мнозинство в този общински съвет, защото са продали тези позиции в столичните фирми, коментира Николов. Според него това няма да са временни позиции, а хора, които ще останат там. СОС не може да се управлява със задкулисни договорки, с назначаване на хора, които никой не ги е чувал и не ги познава, заяви Деян Николов.

Той призова Прокуратурата и ДАНС да се самосезират и да започнат да разследват, защото по думите му става въпрос за търговия с влияние и корупция в особено големи размери.

 

 

Добавена на 11.07.2024 г. в 14:00 ч.