България и Азербайджан ще обсъдят двустранното си сътрудничество на междуправителствена сесия в Баку на 1 юли


България и Азербайджан ще обсъдят двустранното си сътрудничество на междуправителствена сесия в Баку на 1 юли

Служебното правителство одобри позицията на българската страна и състава на делегацията ни за шестото заседание на Българо-азербайджанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Сесията ще се състои на 1 юли 2024 г. в азербайджанската столица Баку под председателството на Владимир Малинов, служебен министър на енергетиката на България, и Меджнун Мамедов, министър на земеделието на Азербайджан.

Ще бъдат обсъдени теми и въпроси от основните области на двустранните отношения: енергетика, икономика, търговия, селско стопанство, транспорт, туризъм, отбрана, интелектуална собственост и др. Сред акцентите в разговорите ще е също разширяване на инвестиционното и енергийното партньорство между двете страни.

Азербайджан е ключов партньор на България за реализация на един от главните приоритети на страната ни в областта на енергетиката - диверсификацията на енергийните източници. Нашата страна се интересува от доставка на допълнителни количества природен газ от Азербайджан и изразява подкрепата си за бъдещото разширяване на Южния газов коридор. Работи активно по развитието на Вертикалния газов коридор като стратегически проект за Югоизточна, Централна и Източна Европа. България е партньор в проекта Green Energy Corridor за използване възможностите за производство на енергия от възобновяеми източници в Каспийския регион, уточниха от правителствената информационна служба. 

Предвижда се комисията да набележи съгласувани мерки за разширяване на деловите връзки между двете държави в различни сфери от взаимен интерес.

България има интерес да се включи като съакционер в инициативата за създаване на „зелен“ коридор за пренос на „зелена“ енергия, произвеждана в Азербайджан, към Европа, заяви премиерът Димитър Главчев на срещата си с министъра на външните работи на Азербайджан Джейхун Байрамов, провела се на 11 юни в Берлин. В разговора им участва също министърът на енергетиката Владимир Малинов. Министър-председателят Главчев потвърди подкрепата на страната ни за инициативата, в която наред с Азербайджан участват също Грузия, Унгария и Румъния. Предстои да бъде уточнено кое държавно дружество ще се включи в нея от българска страна.

 

Добавена на 26.06.2024 г. в 18:05 ч.