Убеден съм, че тепърва ни предстои да откриваме нови дълбочини в поезията на Атанас Далчев, каза проф. Михаил Неделчев


Убеден съм, че тепърва ни предстои да откриваме нови дълбочини в поезията на Атанас Далчев, каза проф. Михаил Неделчев

'Аз съм убеден - тепърва ни предстои да откриваме нови дълбочини в поезията на Атанас Далчев'. Това каза на представянето на юнския брой на списание ЛИК 'По дълбоките следи на Атанас Далчев' проф. Михаил Неделчев, който е сред авторите на изданието. Днес броят се представя официално чрез видеовръзка в пресклубовете на БТА в страната и в чужбина.  

'Атанас Далчев всъщност ни кара да мечтаем и до ден днешен. Ние сме прекарали с покойните професори Богдан Богданов, Никола Георгиев, с бившия генерален директор на БТА Ангел Ангелов, и с други колеги и приятели, дни наред, за да тълкуваме малкото четиристишие 'Лято' на поета', обясни професорът.

"Приживе на Атанас Далчев не успях да се докосна до него, не посмях да го потърся. Общувал съм с всички български писатели, но до двама не посмях да се докосна - единият - Атанас Далчев, другият - Симеон Радев. Огромният ми респект към тези две основни фигури не ми позволи да пристъпя към тях', отбеляза проф. Михаил Неделчев.

Професорът обясни, че Нов български университет (НБУ) започва да чества поета преди 20 години, когато се отбелязва 100-годишнината от рождението му. 'Направихме големи акции, една голяма конференция, един сборник, вестник, ходихме до Солун, пристъпихме към Далчевите места", обясни проф. Неделчев.

'Атанас Далчев ни кара да мислим с въображение за него. Той не е просто делничен поет, независимо, че пише толкова много за делника. Бяха споменати и местата на Далчев. Неговият Париж не прилича на Париж при други писатели. Това е Париж със задните дворове, един черен, тъмен Париж, в който почти няма светлина, опушен, но в същото време прекрасен, и с чудесната малка поетическа миниатюра, че човекът или лирическият герой не е имал нито любовница, нито приятел в този град, и е свалял шапката си само на ветровете', коментира Михаил Неделчев.

Списание ЛИК на БТА посвети брой на поета Атанас Далчев (1904-1978), от чието рождение на 12 юни тази година се навършиха 120 години. 

 

Добавена на 27.06.2024 г. в 19:55 ч.