Войната в Украйна промени начина на водене на военни действия и използваните тактики, способи и средства, каза президентът Румен Радев


Войната в Украйна промени начина на водене на военни действия и използваните тактики, способи и средства, каза президентът Румен Радев

Войната в Украйна промени сериозно не само архитектурата на сигурност в глобален мащаб, но и начина на водене на военни действия, както и използваните тактики, способи и средства за реализиране на операциите. Това заяви президентът Румен Радев на среща със Стивън Ковингтън – стратегически съветник по международната дейност на Върховния командващ съюзните сили на НАТО, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Гостът е на официално посещение в България по покана на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. 

Тези нови реалности в сферата на отбраната трябва да бъдат отчетени при процесите на модернизация на Въоръжените сили и провеждането на съвместни учения, смята президентът. 

Румен Радев и Стивън Ковингтън обсъдиха растящите рискове за сигурността вследствие на войната на Русия в Украйна, трансформацията на способности на НАТО през годините и осъществяването на мисията на Алианса да гарантира суверенитета и сигурността на държавите членки. Държавният глава посочи, че все по-голямо значение за засилване на отбранителния капацитет има реализацията на проекти, свързани с подобряването на логистиката и такива, които допринасят за придобиване на асиметрично и информационно превъзходство и засилване на оперативната съвместимост. 

„България вложи значителен финансов ресурс в големите проекти, свързани с модернизацията на Военновъздушните сили, Военноморските сили и Сухопътните войски, но за да отговарят отбранителните способности на съвременните тенденции, трябва своевременно да се работи за въвеждане на икономически и финансово изгодни проекти с голяма ефективност и асиметричен ефект“, заяви Румен Радев. По думите на президента важен фактор в изграждането на отбранителни способности е и подготовката на личния състав и мотивацията на военнослужещите. 

От своя страна Стивън Ковингтън заяви, че в условията на кризи от изключително значение е единството в усилията за укрепване на отбранителния и възпиращ потенциал на НАТО, както и подкрепата на Алианса за гарантиране на сигурността на всяка държава членка. 

Стратегическият съветник по международната дейност на Върховния командващ съюзните сили на НАТО се срещна днес и със служебния министър-председател Димитър Главчев. Двамата се обединиха около тезата, че НАТО е във важен етап, при който фокусът се измества от управлението на кризи към колективната сигурност. 

 

 

Добавена на 26.06.2024 г. в 20:35 ч.