Общественият съвет към ЦИК предлага съставяне на работна група и технически анализ на причините за отпечатване на празна бюлетина


Общественият съвет към ЦИК предлага съставяне на работна група и технически анализ на причините за отпечатване на празна бюлетина

Общественият съвет изпрати до Централната избирателна комисия (ЦИК) свое предложение за съставяне на експертна група и работа по технически анализ на причините за отпечатване на празна бяла бюлетина или бюлетина, в която не е изписан вотът на избирателя от машинно гласуване на изборите „две в едно” на 9 юни 2024 г. Това съобщиха от пресцентъра на Обществения съвет към ЦИК. 

От съвета посочиха, че смятат този проблем за особено съществен и подронващ доверието на гражданите в изборния процес.

За разлика от други по-тривиални проблеми на машинното гласуване - захранване, батерии, принтери, карточетци, и други, този конкретен тип дефект, проявил се и документиран и на изборите през 2023 г., до този момент няма обяснение, информираха от съвета. 

Според тях това изисква самостоятелен задълбочен технически анализ. Предвид настоящата организация на частични избори, както и вероятността за нови предсрочни национални избори, този анализ трябва да бъде проведен във възможно най-кратък срок, добавиха от съвета.

В края на деня на изборите говорителят на ЦИК Росица Матева съобщи, че машините, които не функционират, са около 145, които са около процент и половина от всичките машини - 9601.

Добавена на 27.06.2024 г. в 13:50 ч.