Над 7 208 000 пътници са преминали през летище София за 2023 г. - повече от 2022 г. и над нивата отпреди пандемията, сочи доклад


Над 7 208 000 пътници са преминали през летище София за 2023 г. - повече от 2022 г. и над нивата отпреди пандемията, сочи доклад

Над 7 208 000 пътници са преминали през летище София за 2023 г., повече отпреди пандемията през 2019 година, сочи доклад на "СОФ Кънект". Според данните в сравнение с 2022 година увеличението е с 1,2 млн. души.

Привлечени са шест нови авиокомпании и са добавени 28 нови дестинации, а около 60% от авиокомпаниите, опериращи на летището, вече са нискотарифни превозвачи, което отразява значителното преминаване към по-достъпни възможности за пътуване в световен мащаб, допълват от фирмата оператор на аеропорта. Летището също така приветства нови модели самолети като Boeing 737 MAX и Airbus 321 NEO, които отделят по-малко емисии и шум.

От "СОФ Кънект" допълват, че са на път да постигнат целта си от 8,2 милиона пътници до 2026 година.

В документа се отбелязва още, че това е първият доклад, в който са приложени принципите за оценка на двойната същественост в съответствие с изискванията на Директивата на ЕС за отчитане на предприятията във връзка с устойчивостта.

След приемането на България в Шенген по въздух и море на западната порта на Терминал 1 е инсталирано ново рентгеново оборудване за багаж и проверка на течности, отчитат от "СОФ Кънект".

И двата терминала вече имат отделни зони за пристигане и заминаване. Коридорите и специалните зони гарантират, че пътниците, заминаващи от или пристигащи в Шенгенското пространство, са отделени от тези, които пътуват от и до дестинации извън Шенген.

Припомня се още, че като част от генералния план за сигурност на Терминал 2 са инсталирани електронни портали за контрол на бордни карти, което допринася до по-бързо преминаване на пътникопотока и намалява времето, което пътниците прекарват на контролно-пропускателните пунктове за сигурност.

През миналата година са били подменени или добавени около 80 камери, а системата за видеонаблюдение на летището непрекъснато се актуализира.

През 2023 година нивата на въглеродни емисии са намалели с 27 % в сравнение с 2019 година. Емисиите на пътник също отбелязват намаление с 15 на сто в сравнение с 2022 г., достигайки 1,45 кг/CO2 емисии на пътник, се посочва още в доклада.

Припомня се, че в средата на 2024г. летище София получи сертификат на ниво 4 (Трансформация) по Програмата за въглеродна акредитация на летищата (ACA) на Международния съвет на летищата, постигнат само от девет най-добри в своя клас европейски летища.

От "СОФ Кънект" отбелязват още, че след актуализациите на дигиталната опорна инфраструктура и администраторската/бизнес система, плановете за следващите 12 месеца включват основна трансформация на системите, поддържащи оперативните дейности и обслужването на пътници. Това означава използването на дигитални решения за бизнес анализи, насочени към подобряване на обслужването на клиенти, като същевременно се гарантира актуална и сигурна дигитална инфраструктура.

 

Добавена на 03.07.2024 г. в 14:25 ч.