България има нов патриарх – какви бяха първите коментари


България има нов патриарх – какви бяха първите коментари

Видинският митрополит Даниил бе избран за български патриарх и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор. Новият български патриарх беше избран на балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил. За Видинския митрополит Даниил са гласували 69 делегати, за Врачанския митрополит Григорий - 66, има три недействителни бюлетини.

Преди интронизацията на новия патриарх в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ имаше и първи коментари по повод избора му. 

„Вярващите се нуждаят първо, когато говорим за нашата църква, от единство на църквата, от единство на православието, нуждаят се от водачество към духовен възход на българския народ“, заяви пред журналисти президентът Румен Радев. Държавният глава пожела на новия български патриарх здраве, дълголетие и благополучни дни начело на Българската патриаршия.

По-късно в своето слово в „Св. Александър Невски“ държавният глава посочи, че изборът на предстоятел на Българската православна църква – Българска Патриаршия идва в момент на изпитания и смут за цялото човечество. „Ето защо обръщаме поглед към патриарх Даниил с надежда да отстоява единството и автокефалността на нашата църква и добруването на Отечеството. Да въздига вярата, че православната ни църква ще остане пазител на живота, крепител на мира и стожер на своята историческа мисия да бъде нравствена опора на българския народ, да го води към духовен възход, да му дава упование и напътствие в трудни дни“, каза Радев. 

„Българската православна църква винаги е правила достоен избор“, заяви председателят на парламента Рая Назарян. „Пожелавам на Негово Светейшество новия патриарх здраве, дълголетие и с мъдрост да ръководи делата на Българската православна църква“, каза тя. Вярвам, че в неговите молитви винаги ще присъства единението и благополучието на българския народ, посочи още председателят на парламента.

„Вярващите се нуждаят от патриарх, който да бъде обединител, какъвто беше Светейшият Неофит, Бог да го прости“, посочи служебният премиер Димитър Главчев. На въпрос достоен избор ли направи Българската православна църква, премиерът отговори: „След като е канонично одобрен, няма какво друго да кажем“. „Държавата не би трябвало да се бърка в работата на църквата, макар че в източното православие е малко по-особено. Там през историята е характерно известно приближаване. Аз съм по-скоро на мнението, че държавата не трябва да се бърка в църковните дела“, каза още Димитър Главчев.

Според вицепрезидента Илияна Йотова и тримата кандидати са били много достойни. „Избрахме един достоен български патриарх, искам да му пожелая "На добър час!", каза Йотова. „Познавам го от общи инициативи. Това е човек, който говори изключително мъдро. Ще бъде добре да се вслушаме в думите му, много интелигентен човек“, допълни Йотова. Тя пожела на новия български патриарх да бъде „нашия истински духовен водач“. Вицепрезидентът посочи, че първите негови думи трябва да бъдат за обединението на българския народ. Сигурна съм, че от неговата уста ще звучи по различен начин, далеч от фалша на политиците, каза още Илияна Йотова.

Изборът на Даниил коментира с публикация във Фейсбук лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. „Имаме избран нов патриарх - доскорошният видински митрополит Даниил! Нека Бог да умножи дните му и да наставлява действията му, за доброто на България, българския народ и православните християни!“, написа Костадинов. 

От парламентарно представената партия "Величие" също написа коментар във Фейсбук. „Най-достойният от достойните! По Божията воля пастир, баща, благодетел и обединител на българския народ! Бог да му дава здраве, мир и простителност! Многая лета!“, пишат още от формацията.

 

Добавена на 30.06.2024 г. в 19:05 ч.