Епископското ръкоположение на Негово Високопреподобие отец Петко Вълов ще се състои в храма на католическата епархия "Св. Йоан XXIII"


Епископското ръкоположение на Негово Високопреподобие отец Петко Вълов ще се състои в храма на католическата епархия "Св. Йоан XXIII"

Епископското ръкоположение на Негово Високопреподобие отец Петко Вълов ще се състои в събота, 6 юли, от 10:30 ч. в катедралния храм на католическата епархия "Св. Йоан XXIII", на бул. "Монтевидео" 15, в София, съобщиха от Софийската епархия "Св. Йоан XXIII".

Новият епископ приема поста от Н.В.Пр. Христо Пройков, управлявал епархията от 1995 г. Съгласно действащия устав в Католическата църква, след навършване на 75-годишна възраст, епископите подават оставка пред папата. Епископ Христо Пройков е подал своята оставка на папа Франциск през март 2021 г., която е приета през април т.г. и Негово Високопреподобие отец Петко е назначен за епископ на епархията.

Богослужението с хиротонията ще бъде водено от досегашния епархиен епископ в съслужение с католическите епископи от България, с апостолическия нунций в София, с епископи от Гърция, Република Северна Македония, Румъния и свещеници от страната, Израел, Италия, САЩ, Украйна и други страни. Заедно с верните и духовенството в страната, които ще споделят този важен и празничен преходен момент за епархията, покана е изпратена и до Националния съвет на религиозните общности в България.

Преподобният отец Петко Вълов е роден в София, на 8 януари 1966 г. Родителите на новия епископ, баща му Никола Вълов е православен и е бил политически затворник в лагера в Белене, а майка му - Димитрина Вълова, е католичка от източен обред. Едната сестра на майка му - Сузана, е монахиня евхаристинка в София. Има брат, Йоаким Вълов, който е женен и живее в САЩ.

Преподобният отец Петко Вълов е завършил гимназия в София, след което е отбил военна служба за две години в строителни войски. От 1986 до 1988 г. е следвал в Медицинския колеж "Йорданка Филаретова" в София и се е дипломирал като зъботехник. През 1990 г. е изпратен като семинарист в Урбанския папски колеж в Рим и следва философия в Папския университет Урбаниана. От 1992 до 1997 г. постъпва в Папския гръцки колеж, като завършва богословие в Григорианския папски университет. От 1995 до 1997 г. следва магистърска степен по нравствено богословие в Академията "Алфонсиана" към Папския Латерански университет в Рим.

Ръкоположен е за свещеник на 11 октомври 1997 г. в епархията "Св. Йоан XXIII", в която е протойерей.

Пастирско служение на отец Петко Вълов

Отец Петко Вълов от 1999 г. е енорийски свещеник в енорията "Успение Богородично", в село Ново Делчево. От 2008 г. е делегат на Католическата църква в Националния съвет на религиозните общности в България. От 2020 г. е генерален секретар на Епископската конференция на Католическата църква в България. От 2009 г. е иконом и канцлер на софийската епархия "Св. Йоан XXIII". От 2022 г. е председател на Изпълнителния съвет на "Каритас София". От 2013 г. е председател на надзорния съвет на благотворителната епархийна фондация за жени в неравностойно положение "Рождество Христово".

 

Добавена на 04.07.2024 г. в 14:40 ч.