Разходите, направени с постановления на Министерския съвет, не нарушават бюджетното салдо, каза Димитър Главчев


Разходите, направени с постановления на Министерския съвет, не нарушават бюджетното салдо, каза Димитър Главчев

Разходите, направени с постановления на Министерския съвет, не нарушават бюджетното салдо и целта от максимум 3 % дефицит е запазена. Това каза на блиц контрола служебният министър-председател Димитър Главчев в отговор на народния представител Борислав Гуцанов от „БСП за България“, който във въпроса си посочи, че на всяко свое заседание служебният кабинет одобрявал допълнителни разходи в размер на милиони левове.

„Всичките тези разходи по никакъв начин не нарушават бюджетното салдо“, увери Главчев. Той посочи, че основен приоритет на това правителство е да запази европейския път, който включва и членството в еврозоната и Шенген. Бъдете уверени, че това не е за сметка на салдото на бюджета, каза той и разясни, че е нямало да се налага тези средства да бъдат давани, ако те не са били разчетени от предишните правителства. Кое от тези решения оспорвате, попита Главчев и изброи решенията във връзка с парите за енергетиците, помощите за земеделците, за висшите училища. 

Аз се надявам в рамките на това служебно правителство да не излязат и други необходими разходи, които са били обещавани и трябва да изплатим. Ако това се случи, то няма да бъде за сметка на бюджетното салдо, обясни той.  

Средствата идват от преструктуриране на други разходи, обясни Главчев. 

Добавена на 05.07.2024 г. в 11:40 ч.