Министерството на вътрешните работи отбелязва 145 години от създаването си


Министерството на вътрешните работи отбелязва 145 години от създаването си

Министерството на вътрешните работи (МВР) отбелязва 145 години от създаването си. Тържествената церемония ще започне в 9:00 ч. пред Паметника на Незнайния воин с водосвет на знамената и полагане на венци, съобщиха от ведомството.

При храм-паметника „Александър Невски“ ще бъде подредена специализирана техника, която служители на структурите в МВР ползват във всекидневната си работа, ще прелетят и два хеликоптера на „Гранична полиция“.

В 10:30 ч. пред Паметника на полицаите, загинали при изпълнение на служебния дълг, ръководството на МВР ще поднесе венци.

От 11:00 ч. в сградата на МВР ще се състои церемония по награждаване на служители на министерството, постигнали високи професионални резултати.

Празникът се отбелязва с Решение на Министерския съвет от 28 февруари 1992 година. През 1879 г. е издаден на Указ 1 от княз Александър Първи, с който се създава Министерството на вътрешните работи, на основание чл. 161 от Търновската конституция. Със същия указ е назначено първото правителство на Княжество България с министър-председател, министър на вътрешните дела и управляващ министерството на народното просвещение Тодор Бурмов.

Добавена на 05.07.2024 г. в 06:55 ч.