Словото на Петър Дънов е огромно и богато наследство за всички, казва Цвета Коцева – негов последовател и изследовател на словото му


Словото на Петър Дънов е огромно и богато наследство за всички, казва Цвета Коцева – негов последовател и изследовател на словото му

„Словото на Учителя е огромно и богато наследство за всички. Това са около 7000 беседи, които са групирани в различни класове“. Това каза Цвета Коцева на пресконференция на Общество „Бяло братство“ по повод 160-ата годишнина от рождението на духовния учител Петър Дънов, която се състоя в Националния пресклуб на БТА в София.  

Според Цвета Коцева огромното творчество на Петър Дънов е нещо, с което всеки българин трябва да се гордее. 

На пресконференцията стана ясно, че с чествания в цялата страна, както и в чужбина, през юли, последователите на ,,Бялото братство' отбелязват юбилея на духовния учител Петър Дънов. Още от средата на юни се провеждат концерти, лекции и духовни наряди, посветени на 160-ата годишнина от рождението му. Програмата ще включва и беседи, музикални рецитали, концерти и кръжоци.

„Според Учителя Петър Дънов музиката има способността да лекува. Той казва, че на първо място в живота е яденето, а на второ – музиката. Затова и за нас – неговите последователи, е много важно чрез концерти и музикални изпълнения да отбелязваме своите празници“, отбеляза Йоанна Николова-Кар - координатор на Софийска братска общност, която беше и модератор на днешната пресконференция.

Тя обясни, че програмата за честванията е много разнообразна, като голяма част от нея ще се проведе на ул. „Опълченска 66“ в София, като всички организирани събития ще са с вход свободен.

„Програмата, която организираме, съответства изцяло с учението, което ни оставя Учителя. Едно учение, което ни води по пътя към Христос и е отворено за всеки човек, за всяка човешка душа. Учителя ни казва и препоръчва да разглеждаме хората не като тяло, а като съвкупност от тяло, душа и дух. За това всички предвидени събития са направени така, че да има една симбиоза между водещите, изпълнителите и публиката“, отбеляза Емил Тенев - заместник-председател на Общество „Бяло братство“.

„Опълченска 66“ е едно свято духовно място за всички българи. Там са живели  Петър Дънов и Георги Димитров. На това място Дънов започва да живее през 1905 г., като живее там в продължение на 21 години и изнася повече от 3000 беседи на това място“, добави той.

„Човекът преди да проговорил е запял, музиката е основен фактор за общуване, дори и животните пеят и чрез песните си общуват“, сподели Петър Ганев - цигулар, композитор и диригент, работил в Софийската филхармония, който разказа за ролята на музиката в Учението на Петър Дънов.

Той акцентира, че Петър Дънов отделя особено внимание върху развитието на музикалните качества и музикалното образование на своите ученици. Петър Ганев обясни, че неговите лекции и беседи винаги са започвали с молитва и песен.

„Учителя ни е оставил богат музикален материал. Той създаде нов жанр, който нарече „окултна музика“. Това са музикални упражнения, както той скромно ги нарича, които са свалени от най-високи духовни сфери“, коментира Петър Ганев.

Цигуларят разказа, че Петър Дънов е насърчавал творчеството; че много от песните, които се пеят в съвременното общество са на негови последователи, като те могат да бъдат систематизирани в дялове. Много от тях са свързани с природните явления, други са поучителни, с различни педагогически послания. В творчеството на Дънов е застъпен и българският фолклор и ритми.

„С учението на Петър Дънов са запознати всички културни народи. Той ни е оставил едно безценно книжовно наследство. Неговото слово е преведено на всички европейски езици“, обясни Цвета Коцева.

Според нея трябва да бъдем горди, че този учител идва именно в България и дава словото на своето учение на български език.

Цвета Коцева припомни и едно от посланията на Петър Дънов, Божие желание – „Добре да се храним, добре да живеем, добре да мислим“. Изследователката обясни, че доброто хранене, за което Петър Дънов говори, се отнася както до физическaта храна, така и до духовната.

„Той много добре е познавал Библията. В личната му библиотека са намерени няколко библии, като е използвал главно третото издание на Цариградската Библия от 1871 г., а именно Виенското, от 1885г.“, сподели Цвета Коцева.

Тя разказа, че в цялото творчество на Учителя има много цитати от Стария и Новия завет и че почти всички негови беседи започват с цитати от Библията, върху които той дава разяснения и съвременно обяснение.

„Изследванията на Петър Дънов се славят с много голяма прецизност и прогноза за живота на съответния човек, т.е. те имат някаква прогностична стойност“, каза Мирослав Бачев - последовател и изследовател на словото на Петър Дънов.

Той коментира, че Петър Дънов достига до истината, именно чрез сетивното, рационалното и мистическото познание.

„Неговото учение трудно може да бъде дефинирано, тъй като то има тази библейско – християнска основа, за която вече се спомена. То съдържа в себе си идеи от древните учения на Античността, на древната философия, на древните мистерии. Като казвам съдържа, имам предвид, че всички тези споменати идеи са така актуални и фино включени в посланията му, че правят учението му една всеобхватна панорамна картина, в която всеки може да намери онова, което му е необходимо“, добави Мирослав Бачев.

 „Основните центрове, в които е работил Учителя, и са популяризирани, ще бъдат местата, където ще се отбележи честването на годишнината“, каза Антоанета Салфидж - член на Контролния съвет на Софийска братска общност .

Тя обясни, че е предвиден много интересен семинар по паневритмия във Варна, както и възможност в честванията да се включат и родственици на Петър Дънов. По думите й венецът на честванията в България ще бъде събор в гр. Айтос.

 „Това е изключително важно събитие за братските среди. На практика от 1920 г. се правят Братските събори. Това е първият Братски събор в България. Мястото се нарича „Градината на Айтос‘‘ и е много важно място за нас, защото там се създават условия за братски живот‘‘, обясни Антоанета Салфидж.

По думите й се очаква не само в България, а навсякъде по света, където е разпространена паневритмията, да се включат последователи на Дънов.

Петър Константинов Дънов, наричан от последователите си „Учителя“ или Беинсá Дунó, е български философ, основател на религиозно-философско учение, наричано Всемирно бяло братство, което се самоопределя като езотерично християнство и окултизъм. Роден е на 11 юли (29 юни стар стил) 1864 година във варненското село Хадърча, тогава в Османската империя. Петър е третото дете на свещеник Константин Дъновски, който е  първият български свещеник във Варна.

Създадената от Петър Дънов школа на Всемирното бяло братство е организирана чрез разделение в класове, които отразяват нивата на посветеност на последователите им. Според Учителя същността на една духовна школа е пренасянето на теорията в практиката.

Според Петър Дънов целта на учението му е създаване на новия човек - с нова култура, мислене, социална роля, който да промени света чрез изграждане на общество, базирано на идеята за братство, любов и разбирателство между хората.

Добавена на 03.07.2024 г. в 16:15 ч.