Български и немски антарктици се срещнаха на борда на научно-изследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий" във Варна


Български и немски антарктици се срещнаха на борда на научно-изследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий" във Варна

На борда на българския научно-изследовтелски кораб „Св. Св. Кирил и Методий” (НИК 421) се състоя официална среща между представители на Консорциума „Българска антарктическа база и научноизследователски кораб” и делегация от Германия, съобщиха от пресцентъра на Българския антарктически институт (БАИ).

Чуждата делегация беше представлявана от командира на немския ледоразбивач „Полярна звезда” Феликс Лаубер, Никол Бебьов - директор на Европейския полярен борд и Ирене Планк - посланик на Република Германия в България.

На срещата бяха обсъдени възможности за бъдещо сътрудничество между Полярния институт на Германия „Алфред Вегенер” и Българската програма за полярни изследвания с обмен на учени и подкрепа от германска страна за използване на модерна океанографска апаратура на борда на НИК-421. Оборудването ще позволи изпълнение на научни проекти в Световния океан и по-специално шелфовия район на Антарктида, допълват от Антарктическия институт.

Очаква се разговорите във Висшето военноморско училище ,,Н. Й. Вапцаров' във Варна да продължат с неговия началник - флотилен адмирал Боян Медникаров.

/ЙВЛ

Добавена на 03.07.2024 г. в 19:10 ч.