Изливът в АЕЦ“Козлодуй“ на радиоактивна вода е в помещението на херметичния обем на контролирана зона, няма разпространение на водите извън него, заяви енергийният министър


Изливът в АЕЦ“Козлодуй“ на радиоактивна вода е в помещението на херметичния обем на контролирана зона, няма разпространение на водите извън него, заяви енергийният министър

Изливът в АЕЦ “Козлодуй“ на радиоактивна вода е в помещението на херметичния обем на контролирана зона, няма разпространение на водите извън него, заяви служебният министър на енергетиката Владимир Малинов при изслушването му в пленарната зала, поискано от „БСП за България“ и свързано с разлива на радиоактивна вода след инцидент при спирането на 6-ти блок на атомната централа.

Изливането на радиоактивна вода е настъпило по време на дневната смяна на 18 юни т.г. в 7:25 ч като по изменение на показанията на датчиците за ниво е доказано, че при предишните смени не е имало изливания, обясни служебният министър. По показания на датчиците то може да се оцени на около 8-9,5 куб.м. Разливът е в помещението на херметичния обем на контролирана зона, което изключва разпространение на водите извън него, подчерта Малинов. Помещението, по думите му, е снабдено със система за събиране на пропуските, количеството на които се контролира, и при технологична необходимост отива отново за преработване и връщане в технологичния цикъл без да се допуска изхвърляне на радиоактивни продукти в околната среда.

При извършения оглед от ремонтния персонал е констатирано, че разливът е основно по външната повърхност на топлоизолацията на парогенератора, но малка част от разтвора е попаднала в междинната зона на корпуса, обясни министърът на енергетиката.

Предприети са следните действия – демонтирана е топлоизолацията, почистен и подсушен е корпусът на парогенератора, след което е възстановено антикорозионното му покритие. След положително становище на комисията е възстановена топлоизолацията на съоръженията и са продължили дейностите по въвеждане в експлоатация, информира Малинов. И увери, че тези дейности са изпълнени при стриктен дозиметричен контрол, няма облъчване на персонала. Засегнатото оборудване е покрито с допълнителна защитна боя, т.е няма пряк допир на водата вследствие на това изтичане до метала, няма негативна обмяна върху самия метал, посочи министърът. Няма и щети върху оборудването. 

Прави се анализ на събитието и се набелязват коригиращи мерки, за да няма подобни събития в бъдеще, подчерта Владимир Малинов. По информация на АЕЦ "Козлодуй" операторите, допуснали този пропуск, временно са отстранени от работните си места, предстои допълнително обучение, изпити, допълнително психо-физиологично изследване, съобщи още той. 

Малинов припомни, че 6-ти блок е спрян съгласно работна програма, в която детайлно са разписани всички действия на оперативния персонал по спирането на блока в пет етапа.

БТА припомня, че от АЕЦ "Козлодуй" съобщиха на 14 юни, че на следващия ден шести блок ще бъде спрян за изпълнение на планови превантивни ремонтни дейности поради констатирани в процеса на експлоатация неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока), както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор. Тогава от централата съобщиха още, че няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

Добавена на 27.06.2024 г. в 17:20 ч.