Няма да участваме повече в преговорите, каза Бойко Борисов


Няма да участваме повече в преговорите, каза Бойко Борисов

Няма да участваме повече в преговорите, каза пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той отново подчерта, че ГЕРБ няма да подкрепи втория мандат, дори да отиде при „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

Новият Пеевски в парламента е Костадин Костадинов, каза още Бойко Борисов. Той каза, че вчера се е показал лидерът на новата сглобка. „Кирил Петков с Денков седеше и гледаше как Костадинов се разпорежда“, допълни Борисов.

„Името Борисов и Пеевски като комбинация рухна“, каза още лидерът на ГЕРБ. „Няма да ви позволя да връзвате две имена, само за да ви оживеят плакатите или билбордовете“, каза той. Борисов каза, че Алексей Петров е направил „в манастира сглобката“ и напомни, че правителството е било „Денков-Габриел“ и според него не е редно да се говори само „за майсторлъка на Денков“.

Още вчера стана ясно, че отиваме на избори, каза Борисов. Според него голяма част от избирателите на ГЕРБ са отишли да си почиват и „виждаха провала на ПП-ДБ“. Хората не знаят как избирателната система взима от големите и прехвърля депутати на малките, те си мислеха, че с 11% категорично ще можем да направим правителство, коментира лидерът на ГЕРБ. Той каза, че няма да иска промяна на избирателната система, но е поръчал анализ на статистиката за избирателната активност – „колко за президентските избори и колко е сега“. И ако се сумира броят на гласовете за всички партии в парламента, разликата е минимална, каза още лидерът на ГЕРБ.

В отговор на въпрос има ли опасност за националната сигурност от разцепването на ДПС, Борисов отговори: „Докато е ГЕРБ, докато има в него много български мюсюлмани, няма никаква опасност“. Той смята, че това са вътрешнопартийни неща, които е имало и в други формации, включително и ГЕРБ. Преди години най-силният ми човек в партията я напусна, посочи Борисов.

Вчера парламентът не избра Росен Желязков, излъчен от парламентарната група на ГЕРБ-СДС, за министър-председател. Кандидатурата му бе отхвърлена в пленарната зала с 98 гласа „за“, „против“ - 138 и двама – „въздържал се“. Очаква се президентът Румен Радев да оповести кога ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 50-ия парламент.

Добавена на 04.07.2024 г. в 11:15 ч.