Народното събрание не избра за министър-председател излъчения от ГЕРБ-СДС Росен Желязков


Народното събрание не избра за министър-председател излъчения от ГЕРБ-СДС Росен Желязков

Парламентът не избра Росен Желязков, излъчен от парламентарната група на ГЕРБ-СДС, за министър-председател. Кандидатурата му бе отхвърлена в пленарната зала с 98 гласа „за“, „против“ - 138 и двама – „въздържал се“.  

Предложеният от мен състав на проектокабинет с мандата на ГЕРБ-СДС цели да възстанови ефективното управление, защити Росен Желязков предлаганата от него структура и състав на правителство.

Представих структура и състав на кабинета без осигурено мнозинство, нито политическо, нито плаващо. Този кабинет ще упражнява изпълнителната власт като кабинет на малцинството, ще изпълняваме програма с политики, насочени към наваксване на загубеното време, минимизиране на щетите до момента и насочване към обществено икономическо развитие, заяви Желязков.

Въпреки заявената подкрепа от страна на парламентарната група на ДПС, депутатите ѝ гласуваха разделено. „За“ кабинета бяха 30 от общо 45 народни представители, 14 бяха „против“, един се въздържа.

Сутринта, в телевизионно интервю, Рамадан Аталай, когото парламентарната група на ДПС изключи от състава си, обяви, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган е призовал да не бъде подкрепян проектокабинетът  на ГЕРБ-СДС.  

„Против“ премиерската кандидатура на Росен Желязков бяха и бившите партньори от кабинета „Денков“  „Продължаваме промяната - Демократична България“ - така гласуваха 38 депутати от групата, един народен представител се въздържа.

Всички 38 депутати от "Възраждане", 17 от "БСП за България", всички 16 от „Има такъв народ" (ИТН) и 13-те народни представители от "Величие", както и двама независими депутати бяха „против“.

Дебатът продължи повече от три часа. Ето какво отношение изразиха парламентарно представените политически сили:

ГЕРБ-СДС 

В защита на предложението за министър-председател лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов напомни на „Продължаваме промяната - Демократична България“, че в трудни ситуации двете формации са се подкрепяли взаимно и „ако е имало ползи, те са общи, ако е имало вреди - пак са общи“. Той беше категоричен, че няма да позволи партията му да бъде прикрепена към ДПС. „Да прекратим гласуването, да благодарим на служебния кабинет, че са дошли и да отиваме да агитираме, да молим за прошка“, предложи той. Борисов благодари на ДПС за подкрепата и за пореден път заяви, че няма да подкрепят нито втория, нито третия мандат за правителство, защото не е логично партии с по пет-шест процента да доминират над първите. 

ДПС

Зам.-председателят на парламентарната група на втората политическа сила ДПС Йордан Цонев декларира, че ще подкрепят мандата на първия, ще вземат втория и ще решат какво ще правят с него. Ние от ДПС ще постъпим държавнически и при първия, и при втория, и при третия мандат, увери той. Цонев подчерта, че от ДПС няма да водят разговори с „Възраждане“, но с останалите са готови на диалог. Въпреки това, групата не гласува единно.

„Продължаваме промяната - Демократична България"

Предлага ни се правителство от ГЕРБ, допълнено с няколко министри, доверени на Пеевски, коментира председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) Николай Денков.

Наистина ли ни предлагат отново същите министри със същите схеми, които предизвикаха протестите през 2020-21 г., както и министри от 2013 г., когато Пламен Горанов от Варна се запали и загина на протест срещу правителството „Борисов 1“, попита той. 

„Възраждане“ 

Решението, което днес трябва да вземем, е да не подкрепим това правителство, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Той посочи, че основният въпрос е можем ли да намерим общо мнозинство, което да изключва ДПС.

Костадинов заяви, че няма нищо лошо във възможността да се отиде на нови избори. По думите му поредицата от избори не е криза, а „очистителен процес", в който старите зависимости потъват и умират.

„БСП за България“

От БСП подхождаме с нужното уважение към нашия основен опонент през последните 15 години – политическа партия ГЕРБ, за това, че правят опит да съставят кабинет. Заедно с това нашата позиция е пределно ясна - казали сме не един път и не два пъти, че ние не можем да подкрепим такъв кабинет, заяви председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Борислав Гуцанов. Трябва да има кабинет, но на експерти, на националното спасение и съгласие, който да защитава интересите на България и да работи за просперитета на българските граждани, коментира той.

Стъпка назад от конкретния партиен интерес ще доведе до две стъпки напред към нов обществен договор, смята временният председател на БСП Атанас Зафиров. Затова, обясни той, говорим за експертен кабинет, който е възможен, защото основните политически сили нямат големи различия за основните перспективи пред България. БСП заявяваме, че ще работим за експертно надпартийно правителство и няма да подкрепим партиен кабинет, предложен от ГЕРБ, подчерта Зафиров.  

„Има такъв народ"  

От „Има такъв народ" (ИТН) няма да подкрепим този кабинет - ще гласуваме „против", заяви Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на ИТН. Той посочи, че излизането от кризата, в която очевидно е държавата, може да стане само с експертен кабинет с ясна програма и този кабинет да има широка парламентарна подкрепа. Ако президентът връчи третия мандат на ИТН, ние ще отправим покана към всички политически сили в този парламент за разговори за експертен кабинет с ясна програма, заяви Йорданов и посочи, че там ще се види кой и как работи - за държавата или за нови избори. 

"Величие"

Вие не сте показали и грам покаяние за всичко, което сътворихте досега, за да твърдите, че ще подобрите нещо. Вие само бавно унищожавате България, за да можете да я продадете и да се откупите. Това заяви Красимира Катинчарова, народен представител от парламентарната група „Величие“.  

Независимият Калоян Методиев също апелира да не бъде подкрепено правителство с мандата на ГЕРБ. Аз категорично няма да подкрепя кабинет на ГЕРБ, каза той.

 

След гласуването

След неуспеха за правителство с първия мандат, коментари пред медиите направиха президентът Румен Радев, служебният премиер Димитър Главчев, Асен Василев от ПП-ДБ, както и Делян Пеевски, председател на парламентарната група на ДПС. 

Президентът Радев обобщи, че това, което сме видели днес в парламентарния дебат, е, че личните нападки са доминирали над политическите тези. По думите му политическата криза продължава и нейното решаване изисква не само загърбване на личните и партийните интереси, но и адекватност.

Служебният министър-председател Димитър Главчев заяви, че има още два мандата. Изпълнявам си конституционните задължения и не мога да прогнозирам колко може да продължи така, допълни той.

Нашата молитва е Бог да помогне, за да има разбирателство в истината и в полезните неща, заяви патриарх Даниил след гласуването.

Русия печели днес, каза Делян Пеевски, след като парламентът не избра Росен Желязков за премиер. Видяхме, че има 30 евроатлантически народни представители в ДПС и те ще бъдат депутати, каза още той. 

Силно се съмнявам, че третият мандат е възможен, каза съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев след гласуването. 

Добавена на 03.07.2024 г. в 19:25 ч.