Софийският градски съд даде ход на първото дело срещу Васил Божков


Софийският градски съд даде ход на първото дело срещу Васил Божков

Софийският градски съд даде ход на първото дело срещу Васил Божков. Той е подсъдим по разследване за организирана престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления. 

Бизнесменът е предаден на съд като подбудител в съучастие с длъжностни лица от Държавната комисия по хазарта (ДКХ), които са допуснали да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта. Вследствие на престъпната дейност са нанесени щети на държавния бюджет в размер на 559 739 164,70 лева, като са събирани много по-ниски такси. 

По делото бе разпитван и бившият финансов министър Владислав Горанов.

На съд са предадени десет лица. Васил Божков, като организатор и ръководител на групата, а останалите девет - като участници в нея, част от тях в качеството на длъжностни лица от комисията по хазарта. Сред тях има и двама бивши председатели, както и съпругата на бизнесмена, посочи прокурорът по делото Ангел Кънев. 

Наказателното производство е образувано в закритата вече Специализирана прокуратура през 2019 г., каза той. Разпитани са над 250 свидетели, а обвинителният акт е около 3000 страници. 

В съдебната зала стана ясно, че е починал Стефан Найденов-един от пострадалите.

Държавата предяви иск в размер на близо 630 милиона лева.

Адвокат Георги Гатев-защитник на Божков зави, че при изчислението на сумата е допусната грешка, защото част от нея е сметната два пъти. Подобно мнение изразиха и други адвокати.

Съдът реши, че искът на държавата няма да бъде приет, защото разглеждането му ще затрудни делото. 

Прокуратурата поиска да бъдат назначени резервен съдебен заседател и съдия.

Защитата на Божков поиска делото да бъде гледано по съкратена процедура.

Според друг защитник по делото-Илиан Василев, има допуснати нарушения в обвинителния акт, които нарушават правото на защита. Затова той поиска обвинителният акт да бъде върнат на прокуратурата. Проблеми в обвинителния акт видя и още един защитник-Константин Симеонов.

Съдът не се съгласи с искането обвинителният акт да бъде върнат. Няма да бъдат разпитвани всички близо 300 свидетели.

Без уважение беше оставено искането на Божков да пътува в чужбина, тъй като има опасност да се укрие.

След края на заседанието Божков заяви, че никой от подсъдимите не разбира за какво е обвинен. Няма извършено престъпление, защото хазартните такси са плащани по закон, обясни бизнесменът, като каза, че не познава част от хората от комисията по хазарта, които също бяха в съдебната зала.

Бизнесменът каза, че иска делото да приключи бързо.

Той предпложи, че братята Цветомир и Боян Найденови, подали сигнал срещу него, са направили това, защото са завистливи, алчни, уплашени и изнудени. Според прокурора по дело Ангел Кънев няма основания да се смята, че няма нарушения в ущърб на подсъдимите. Той бе на мнение, че делото ще приключи по-бързо, след като няма да бъдат разпитани всички свидетели. По делото обаче има записи на срещи, в това число в Държавната комисия по хазарта, поискани от оперативна структура. Те касят почти всички обвинения и всички подъсдими. 

Добавена на 05.07.2024 г. в 17:30 ч.