Теменужка Петкова е кандидатът за министър на икономиката и индустрията в проектокабинета на ГЕРБ-СДС с кандидат за премиер Росен Желязков


Теменужка Петкова е кандидатът за министър на икономиката и индустрията в проектокабинета на ГЕРБ-СДС с кандидат за премиер Росен Желязков

Теменужка Петкова е кандидатът за министър на икономиката и индустрията в проектокабинета на ГЕРБ-СДС с кандидат за премиер Росен Желязков. 

Петкова е избрана за депутат от ГЕРБ-СДС в 50-ото Народно събрание от Търговище. Родена е на 18 януари 1967 г., се посочва на страницата на парламента. Била е народен представител от 44-ото до 49-ото Народно събрание. 

Възпитаник е на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), се посочва на интернет страницата на ГЕРБ. Магистър е по "Счетоводство и контрол". Преминава обучения в областта на "Вътрешния одит в публичния сектор" в Министерствата на финансите на Ирландия и Великобритания и в областта на "Държавната финансова инспекция" в Министерството на финансите на Португалия.

От 1992 г. до 2000 г. заема длъжностите финансов ревизор и финансов експерт в Столичното управление "Държавен финансов контрол". Професионалната й кариера продължава в Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол като държавен вътрешен одитор и началник на отдел. От 2007 г. е директор на дирекция "Организация и извършване на инспекционната дейност" в Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). В периода 2010 - 2013 г. заема длъжността директор на АДФИ.

Служебен заместник-министър на финансите в правителството на служебния министър-председател проф. Георги Близнашки. Като заместник-министър на финансите Теменужка Петкова отговаря за дирекциите "Данъчна политика" и "Вътрешен контрол" в Министерството на финансите, Националната агенция по приходите, Агенция "Митници", Агенцията за държавна финансова инспекция и Държавната комисия по хазарта.

Теменужка Петкова е министър на енергетиката в периода 2014 г. – 2017 г., както и 2017 – 2021 г. 

Добавена на 01.07.2024 г. в 12:10 ч.