Началникът на РУО в София-град д-р Ваня Кастрева е удостоена с Международната награда за достъпност на хората с увреждания


Началникът на РУО в София-град д-р Ваня Кастрева е удостоена с Международната награда за достъпност на хората с увреждания

Международната награда за достъпност за 2024 г. на Европейския акт за достъпност и прилагане на добри практики от САЩ беше връчена на началника на Регионалното управление на образованието (РУО) в София-град д-р Ваня Кастрева лично от Кенет Мертен, посланик на САЩ в България. Това съобщават от РУО в София-град.

Наградата на Световното движение за хора с увреждания и Европейският акт за достъпност са приети през 2019 г. като европейска директива, която определя нови минимални изисквания за достъпност в целия Европейски съюз (ЕС) за редица продукти и услуги. Те имат за цел да укрепят правото на хората с увреждания на достъп до стоки и услуги, предлагани на вътрешния пазар на общността.

Европейският закон за достъпността е европейска директива, която определя нови минимални изисквания за достъпност в целия ЕС за редица продукти и услуги.

Д-р Ваня Кастрева е магистър по история и образователен мениджмънт от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Доктор е по педагогика на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

От 13 юни 2006 г. е началник на Регионалния инспекторат по образование в София. Ръководи и участва в международни проекти по оперативните програми "Развитие на човешките ресурси“, "Административен капацитет", "Еразъм+", "Наука и образование за интелигентен растеж".

На 13 август 2014 г. става служебен заместник-министър на образованието и науката в правителството на Георги Близнашки. Заместник-министър на образованието и науката е от 7 ноември 2014 г. до 2 февруари 2016 г. във второто правителство на Бойко Борисов.

От 3 февруари 2016 г. е началник на Регионалното управление на образованието в София-град.

За цялостната си дейност в българското образование д-р Ваня Кастрева е удостоена с почетното отличие на Министерството на образованието и науката "Неофит Рилски", както и с десетки други награди от различни институции.

 

 

Добавена на 02.07.2024 г. в 20:35 ч.