Румен Радев и председателят на ЕИСК Оливер Рьопке обсъдиха предизвикателствата пред общия европейски трудов пазар


Румен Радев и председателят на ЕИСК Оливер Рьопке обсъдиха предизвикателствата пред общия европейски трудов пазар

Подобряването на социално-икономическата среда в България е ключов фактор за овладяване на негативните демографски процеси. Това ще доведе и до стимулиране на повече млади хора да развиват потенциала си в страната ни, заяви президентът Румен Радев по време на среща днес в президентската институция с председателя на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) Оливер Рьопке. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев и Оливер Рьопке обсъдиха предизвикателствата пред общия европейски трудов пазар в условията на дигитална трансформация и преход към зелена икономика. ЕИСК е орган на Европейския съюз, който гарантира, че прилаганите политики и правни положения в рамките на общността са съобразени с икономическите и социални условия на отделните страни членки, се посочва в съобщението.

Държавният глава Румен Радев заяви, че преходът към зелена икономика следва да се основава на баланс, като се отчитат социалните ефекти и без да се ощетява благосъстоянието на европейските граждани и конкурентоспособността на икономиката на ЕС. „Интегрирането на зелени политики не трябва да се осъществява по начин и скорост, които биха влошили стандарта на живот на хората, а напротив – необходимо е да се предприемат подходи за подобряването му“, посочи президентът. Държавният глава заяви, че сред сериозните икономически предизвикателства са и военните действия в близост до границите на ЕС, на които трябва да се търси мирно решение, съобразно международното право.

Румен Радев и Оливер Рьопке споделиха обща позиция, че приемането на България в Шенгенското пространство и по сухопътни граници ще окаже положителен ефект върху икономическата среда не само в България, но и в Европа. Президентът Радев открои привличането на устойчиви инвестиции като значим фактор за стабилност на трудовия пазар, предвидимост за бизнеса и създаването на перспективи в различни сектори от икономиката. 

Назря моментът, в който трябва да обсъдим бъдещето на Зеления пакт и в този разговор да препотвърдим заложените цели пред климатичната политика на ЕС. Европа не може да си позволи и крачка назад от поетите ангажименти. Това каза за БТА Оливер Рьопке. Макар да декларира подкрепата на ЕИСК за Зеления пакт, той все пак не скри и упреците, които имат в комитета към европейските политици и институции. Той е категоричен, че за да не остане само на думи изразът "Никой няма да бъде изоставен", са нужни целенасочени усилия и огромен инвестиционен ресурс, така че Зеленият пакт да бъде и Социален пакт. Лично Рьопке очаква да види по-солиден ангажимент в подкрепа на справедливия преход от страна на новия Европейски парламент, Комисия, а също и от Съвета. 

Добавена на 28.06.2024 г. в 19:25 ч.