В доклада, който ще бъде представен на Срещата на върха на НАТО, позицията ни е в синхрон с националните интереси, каза служебният премиер


В доклада, който ще бъде представен на Срещата на върха на НАТО, позицията ни е в синхрон с националните интереси, каза служебният премиер

В доклада, който ще бъде представен на Срещата на върха на НАТО, позицията ни е национално отговорна и в синхрон с националните интереси. Това каза пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев след края на заседанието на Народното събрание, на което той присъства. Не трябва да има никакви поводи за притеснения, позицията е национално отговорна и в синхрон с националните интереси и не излиза от рамките на това, което е зададено от Народното събрание, каза още той.

Няма причини за притеснение относно доклада, увери Главчев. Абсолютни спекулации са, както бяха някои заглавия, че България се вкарва във война, нищо подобно не е записано, никога не е обсъждана такава тема. Няма смисъл да плашим хората, допълни Главчев. В отговор на въпрос с какви средства България ще подпомага Украйна Главчев каза, че подпомагането ще бъде със средствата, с които имаме възможност.

Засекретяването на доклада е, тъй като се засягат всички държави членки и така е прието – когато един документ се отнася за много държави, се засекретява, добави той. Главчев посочи още, че България няма ангажимент да изпраща инструктори в Украйна.

На 1 юли Главчев каза, че ще изпрати доклада в секретното деловодство на Народното събрание и депутатите ще могат да се запознаят с него.

Срещата на върха на НАТО ще бъде в периода 9-11 юли във Вашингтон.

 

Добавена на 03.07.2024 г. в 19:20 ч.