БСП е готова да участва в диалог за третия мандат, няма да подкрепят втория – на ДПС


БСП е готова да участва в диалог за третия мандат, няма да подкрепят втория – на ДПС

Потвърждаваме готовност да участваме в процеса на диалог и търсене на решение, независимо на коя политическа сила ще бъде връчен третият мандат за съставяне на правителство, заяви на пресконференция изпълняващият функциите на председател на БСП Атанас Зафиров. Той подчерта, че БСП не са давали заявка последният мандат да бъде даден на тях. Заявяваме желание да участваме в разговори с мандатоносителя, независимо кой е той, да няма залагани предварителни ограничения, обясни Зафиров. По думите му този мандат е кризисен, надпартиен и трябва да бъде направен опит да бъде реализиран с общи усилия.

Първо ще съберем Националния съвет (НС) на БСП, след това трябва да се проведат разговори по основни направления с всички партии, които се отзоват, ако НС ни даде тази възможност, обясни стъпките Борислав Гуцанов, председател на ПГ на „БСП за България“. Ако се стигне до важните въпроси, които са различни за всяка една партия, ако можем да направим кабинет на националното съгласие, спасение, от експерти, би било наистина полезно за страната ни в тази тежка ситуация, смятат от БСП. Това е тежко изпитание за мандатоносителя, независимо кой е, добави Гуцанов, като уточни, че за БСП има някои граници, които не могат да бъдат прекрачени.

И Зафиров, и председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов припомниха, че има решение на Националния съвет на партията да не бъде подкрепен вторият мандат – на ДПС, и то не е променяно.

Надявам се все пак ДПС да предложат по-различен подход от ГЕРБ в опит за реализация на мандата и да потърсят по-широко взаимодействие с останалите партии, коментира Атанас Зафиров.

Добавена на 09.07.2024 г. в 17:45 ч.