Продължават разговорите с ЕК за включване на глава REPowerEU в плана за възстановяване, каза финансовият министър Людмила Петкова


Продължават разговорите с ЕК за включване на глава REPowerEU в плана за възстановяване, каза финансовият министър Людмила Петкова

Продължават разговорите с ЕК за включване на глава REPowerEU като част от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Към момента в Министерство на финансите са получени девет проектни предложения: седем от Министерство на енергетиката, едно от Министерство на регионалното развитие и благоустройството и едно от Министерство на околната среда и водите. Това заяви служебният министър на финансите Людмила Петкова по време на изслушване в парламента относно изпълнението на бюджета, в това число изпълнението на приходите и разходите по оперативните програми на ЕС, както и напредъкът по преговорния процес за приемането на България в еврозоната. 

Финансовият министър отговори на въпрос на народния представител от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова относно липсата на разработена такава глава в ПВУ и причините за това.

Глава REPowerEU е част от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), проектите и инвестициите трябва да са свързани в областта на енергетиката,  обясни Петкова. По думите ѝ е трябвало България да разработи тази глава не по-късно от 31 декември 2023 г. , защото дотогава е могла да получи 20 процента авансово плащане по ПВУ. 

Петкова посочи, че към настоящия момент главата все още не е одобрена от ЕК. Тя обясни, че след последното заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси (ЕKOFIN), ЕК e уведомила всички държави членки, че България няма разработена глава REPowerEU.  

Аз не мога точно да кажа по каква причина не е разработена тази глава, обясни Петкова. Тя е част от преговорите по договаряне на самия ПВУ, обясни тя. Финансовият министър докладва пред народните представители, че на 5 февруари 2024 г. е изпратен предварителен вариант на промените в ПВУ пред ЕК, в периода 18-20 март 2024 г. е проведена техническа мисия на ЕК, в рамките на която, са дискутирани предложения за промени в самия план, включително предложения за REPowerEU.  Допълнителна информация от българска страна е предоставена два пъти и се очаквало обратна връзка от ЕК. 

Подготовката за изменението продължава и в момента, увери финансовият министър. 

На въпрос на бившия финансов министър Асен Василев, депутат от ПГ „Продължаваме промяната – Демократична България“, относно риска за второто плащане по ПВУ и спънката, която представляват неприетите от 49-ото Народно събрание пакет от законодателни промени, свързани с антикорупционната комисия, промените за защита на сигналоподателите, Пътната карта за климатична неутралност и промените, даващи възможност за обявяване на личен фалит за физическите лица, Петкова отговори, че въпросните законопроекти отново ще бъдат внесени в парламента за разглеждане.  Тя посочи, че искането за второто плащане е направено в края на миналата година и обясни, че за да получи страната ни 653 млн. евро трябва Народното събрание да приеме въпросните законопроекти. 

Финансовият министър обясни, че са проведени разговори в Министерство на правосъдието и въпросните законопроекти, внесени в 49-ото НС ще бъдат използвани като база за повторното им внасяне и разглеждане. По думите ѝ след оценката на ЕК, ако бъдат приети тези законопоректи, няма да бъде направен дискаунт на плащането, но ако не бъдат приети  - съответно от второто плащане, се прави отбив от стойността, която нямаме право да получим повече, дори и да приемем реформите. 

На въпрос на ДПС за прилагането на реформата на рамката за икономическо управление на ЕС, Людмила Петкова отговори, че от тази година всяка държава членка следва да изготвя средносрочен структурно фискален план, който да замени конвергентната програма и националната програма за реформи.

Самият план включва четиригодишен период и в него ще се включват фискалните политики, реформи и инвестиции, добави Петкова. Тя посочи, че следва да се помисли дали капиталовата програма на България да не бъде разработена за четиригодишен период. Първият план трябва да бъде изготвен до 20 септември, посочи Петкова и настоя за предварително обсъждане в парламента на структурно- фискалния план.

Добавена на 27.06.2024 г. в 12:50 ч.