Наместник-председателят на Светия синод - митрополит Григорий, отслужи кратък молебен за откриването на патриаршеския събор в БАН


Наместник-председателят на Светия синод - митрополит Григорий, отслужи кратък молебен за откриването на патриаршеския събор в БАН

Наместник-председателят на Светия синод и всички епархийски митрополити, последвани от епископите, преди минути поведоха делегатите на Четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор от приемния салон на Синодалната палата към академичната зала на Българската академия на науките (БАН). Там с кратък молебен, отслужен от наместник-председателя на Светия синод - от Врачанския митрополит Григорий, съборът беше официално открит и беше определено избирателното бюро.

Митрополит Григорий приветства делегатите и отбеляза, че този ден е исторически, защото предстои да се избере четвъртият български патриарх след възстановяването на Българската патриаршия през 1953 г. Гласувайте по съвест, с мисъл за православния ни народ, за неговото духовно просвещение, с тези думи се обърна към избирателите на събора наместник-председателят на Светия синод.

Делегатите на Четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор са 140, съобщиха от Българската патриаршия. В тях са включени: наместник-председаделят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий, 13 митрополити, 12 епископи, делегатите от епархиите: Софийска - 12, на САЩ, Канада и Австралия - 6, Великотърновска - 7, Плевенска - 5, Ловчанска - 7, Пловдивска - 7, Западно- и Средноевропейска - 6, Варненска - 7, Неврокопска - 7, Русенска - 7, Старозагорска - 7, Врачанска - 7, Видинска - 7, Доростолска - 7, Сливенска - 7, на ставропигиалните манастири - 3, на Пловдивската духовна семинария - 1, на Софийската духовна семинария - 1, на Пловдивската духовна академия - 1, на Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - 1, на Богословския факултет на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" - 1. 

Архимандрит Василий и архимандрит Максим ще са квестори за преброяването на гласовете на делегатите.

Беше съобщено, че от 140 делегати на събора присъстват 138 и има кворум.

След това делегатите на събора ще тръгнат от БАН към Синодалната палата, където официално ще бъде запечатана изборната урна. Ще започне и гласуването. 

Патриаршеският избирателен църковен събор за избор на нов български патриарх, след смъртта на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит на 13 март 2024 г., ще се състои днес. 

Избирателният събор е свикан с решение от 19 март тази година на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП). 

На 20 юни на свое заседание, в пълен състав и с избор с тайно гласоподаване, Светият синод на БПЦ-БП избра тримата епархийски митрополити като достойни кандидати да заемат патриаршеския престол. Това са Врачанският митрополит Григорий, който получи тогава 11 гласа на първия тур, Видинският митрополит Даниил с девет гласа след 32-рия тур и Ловчанският митрополит Гавриил с девет гласа на 42-рия тур. 

 

Добавена на 30.06.2024 г. в 09:10 ч.