Депутати коментираха установената несъвместимост по отношение на подуправителя на БНБ Андрей Гюров


Депутати коментираха установената несъвместимост по отношение на подуправителя на БНБ Андрей Гюров

Представители на различни политически в парламента коментираха информацията, че Комисията за противодействие на корупцията е установила несъвместимост по отношение на подуправителя на Българската народна банка (БНБ) Андрей Гюров, ръководител на управление "Емисионно". 

„Кой каквото е надробил, сега е време да си го изсърба“, заяви Георг Георгиев, народен представител от ГЕРБ-СДС. Той посочи, че явно става въпрос „за нещо сериозно, щом е с такъв резонанс“. 

Депутатът от „Възраждане“ Димо Дренчев посочи, че преди три месеца самият той е подал сигнал срещу Гюров в антикорупционната комисия, който, според него, вероятно не е бил единствен. „Става въпрос за това, че докато е бил избран за подуправител на БНБ, на управление „Емисионно“, Гюров е бил едновременно и в управителния съвет на политическа партия „Продължаваме промяната“, бил е в управителния съвет на неправителствена организация, занимаваща се с анализи, които може да продава, тоест да извършва търговска дейност. При това тези анализи се изготвят също и от БНБ, което, според мен, е в конфликт на интереси“, посочи Дренчев. Депутатът каза също, че Гюров е бил и част от управлението на дружество, занимаващо се с търговия на благородни метали. 

Председателят на Парламентарната група на „Продължаваме Промяната-Демократична България“ Николай Денков посочи, че не могат да коментират, преди да бъде публикувана официална информация. 

По-рано днес от БНБ съобщиха, че  Комисията за противодействие на корупцията ги е уведомила за постановено решение, с което е установила несъвместимост по отношение на  Андрей Гюров. В съобщението на БНБ, публикувано на интернет страницата на централната банка, пише още, че до предприемане на последващите законосъобразни действия, с оглед да не бъдат допускани каквито и да е съмнения относно спазване на правната рамка, Андрей Гюров е излязъл в неплатен отпуск.

Андрей Гюров встъпи в длъжност на официална церемония в централната банка на 28 юли. Той и Петър Чобанов бяха избрани от 49-ото Народно събрание за подуправители на БНБ на 26 юли. Оттогава започва да тече шестгодишният им мандат. Чобанов е ръководител на управление "Банково", а Гюров - на управление "Емисионно". Те встъпиха в длъжност на мястото на дотогавашните подуправители на БНБ Нина Стоянова и Калин Христов.

Добавена на 27.06.2024 г. в 15:55 ч.