Ако вторият мандат отиде в ПП-ДБ и ни поканят, ще имаме разговор, каза Тошко Йорданов от ИТН


Ако вторият мандат отиде в ПП-ДБ и ни поканят, ще имаме разговор, каза Тошко Йорданов от ИТН

Ако вторият мандат отиде в "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ни поканят на разговор с цел създаване на кабинет, ще имаме разговор. Това коментира пред журналисти в Народното събрание председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов. Какво ще стане – не знам, добави депутатът.

От ИТН ще изпратим покани за разговор към всички политически партии в парламента, ако президентът даде третия мандат на нас, ще говорим и с независимите, каза Йорданов и добави, че ИТН ще разговаря с всички, които ги поканят.

Кабинетът трябва да има ясно разписана предварителна програма, както и срокове за изпълнение на приоритетите в нея, обясни Йорданов. Ако не се спазват сроковете, обществото има право да каже кой носи политическата отговорност, каза депутатът Станислав Балабанов от ИТН.

Лидерите на ДБ смятат, че е необходимо да бъде направено правителство. ПП – продължават да твърдят, че ще са опозиция на всичко. Ако мандатът отиде при тях, с кого говорим? Едните го искат, другите – не. Ще говорим с тези, които го искат, коментира Йорданов.

Отразява се много интересно, каза Тошко Йорданов на въпрос за как се отразява "войната в ДПС" на политическия живот в страната.

Освен ИТН и „Възраждане“, никой не иска да се провеждат референдуми. Смисълът на демокрация е мнозинството от гражданите на една страна да кажат на управляващите какво да правят. Това е пряката демокрация, коментира Йорданов по повод думите на председателя на ДПС Делян Пеевски, че ДПС e категорично против опитите на антиевропейските и проруските партии да се заиграват с темата “референдум за еврото”. "Възраждане“ и „Има такъв народ“ внасят предложение парламентът да свика референдум за запазване на българския лев, съобщиха формациите вчера.

Ние сме против това, което искат „Възраждане". Ние смятаме, че България трябва да влезе в еврозоната, когато е готова, а не да се отлага за 2043 г., но хората трябва да решат. По време на кампанията за референдума всички партии ще могат да убеждават гражданите, посочи Йорданов.

Днес вкарваме два законопроекта – за промяна на референдумите с облекчаване възможностите за провеждане на национални и местни референдуми и тяхната задължителност на решенията. Вторият закон е свързан проблема, заради който хората от Доспат са пред Народното събрание, обясни Йорданов. „Знаете там как кметът деребейства, не е само кметът на Доспат. Всеки един кмет в страната има тези възможности“, каза Йорданов. Вместо Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да упражнява контрол, да направи правила и наказания – това е прехвърлено на решенията на всяко едно кметство. Всеки един кмет и администрацията му хем си издава разрешенията, хем се самопроверява, хем наказва, който не му харесва. С промените ДНСК ще определя какво трябва да направи кметът, обясниха Йорданов и Балабанов.

Искаме да направим така, че, за да бъде задължителен един национален референдум, 1/40 от хората с избирателни права да трябва го подкрепят. За местни референдуми ще бъде 1/20, обясни Балабанов. Друго предложение е трите месеца време за събиране на подписи да бъдат удължени на шест.

Добавена на 11.07.2024 г. в 16:25 ч.