Вписването на българите в Конституцията на Република Северна Македония е незаобиколимо предварително условие за напредък в евроинтеграцията на Скопие, заяви Димитър Главчев


Вписването на българите в Конституцията на Република Северна Македония е незаобиколимо предварително условие за напредък в евроинтеграцията на Скопие, заяви Димитър Главчев

Приемането и непосредствено влизане в сила на конституционни промени, с които българите да бъдат вписани наравно с останалите части от народи във всички съответни разпоредби на Конституцията на страната, е незаобиколимо предварително условие за по-нататъшния напредък в евроинтеграционния процес на Скопие. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев по време на изслушването му в Народното събрание по темата за Република Северна Македония (РСМ).

По думите на премиера тази системна и категорично защитавана позиция на България, е споделена и от партньорите ни от Европейския съюз, израз на което са и ежегодните доклади за напредък на страната-кандидат, допълни той. Димитър Главчев подчерта, че българското правителство стриктно се придържа към позицията, утвърдена с решението на Народното събрание от 24 юни 2022 г., с което се определят условията, при които България може да подкрепи, която и да е стъпка от процеса на европейска интеграция на РСМ.

Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС и бивш външен министър, посочи в своето изказване в парламента, че много ѝ се иска България да продължава да дава пример на съседите от РСМ, тъй като по нейните думи страната ни никога не си е позволявала да използва някоя от своите държави-съседки в предизборна кампания. Това е нещо, което те правят във всяка тяхна предизборна кампанията, подчерта Захариева, което според нея е и разликата между една демокрация и една държава, което още не е извървяла пътя да стане истинска демокрация. РСМ не изпълнява нито договора, нито преговорната рамка. РСМ е единствената държава, която не си е отворили архивите от тоталитарното минало, каза Захариева. Тя поздрави служебния премиер и Министерството на външните работи за ясно изразената позиция.

Това че България няма да се поддаде на натиск и българската позиция е част от европейската преговорна рамка, няма как да се зачеркне, коментира Екатерина Захариева. Тя подчерта, че нашите общи усилия като парламентарна дипломация трябва да бъдат насочени навсякъде да настояваме да има позитивен натиск, защото това са позитивни реформи за тях – да изпълняват договореностите и преговорната рамка. Няма вариант да има предоговаряне, те се стремят към членство в ЕС и искат демократично общество и от тях зависи какво ще бъде темпото и дали изобщо ще започне същинският преговорен процес за членство в ЕС, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС.

Елисавета Белобрадова от групата на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) заяви, че според нея България има пасивна позиция спрямо РСМ, което е проблем с оглед сигурността на Балканите. Тя каза на служебния премиер Главчев, че от него се очаква много по-сериозна и по-активна позиция, особено имайки предвид, че той е "в проблема от толкова дълго време". Факт е, че РСМ определено има поведение на страна, която не желае да участва в процесите, коментира Белобрадова. Тя обърна внимание, че желанието на РСМ е стимулирано от различни страни като Република Сърбия и Унгария, които спомагат РСМ да не участва в един истински договорен процес с България. Проактивната позиция на определена държава не се изразява само с дипломатически ноти, думи и положително отношение, но и по други начини, каза народният представител. Тя подчерта, че очевидно има и други пътища, по които отношенията между България и РСМ трябва да се подобрят. Белобрадова попита премиера защо Народното събрание не получава от Министерството на външните работи конкретна стратегия със стъпки и финансиране на проекти в РСМ, което парламентът да разгледа.

Народният представител Костадин Костадинов от "Възраждане" от трибуната на парламента заяви, че правителството на „четворната коалиция“ преди две години, с помощта на ГЕРБ и ДПС, подкрепиха падането на ветото върху преговорите на страната за членство на РСМ в ЕС, като тогава беше извършено "крупно национално предателство". Костадинов припомни, че тогава от "Възраждане" са предупреждавали, че за нашите сънародници в РСМ "ще се отвори вратата на ада", но никой не ги е чул. След това дойде т.нар. френско предложение и останахме излъгани, както ние така и целият ЕС, каза Костадинов. Добрата новина, по думите му, е, че няма как да има предоговаряне на договореността за включването на българите в преамбюла на тяхната конституция. Костадинов отбеляза, че единственият начин да бъде защитавана българската национална позиция, е да имаме твърдо отношение към политическия елит в РСМ. Това не означава конфронтация, подчерта той. "Трябва да казваме ясно и категорично, че в Македония се говори български език и населението там е българско, че Македония е втората българска държава на Балканския полуостров и точка", заяви Костадин Костадинов, като това според него трябва да се казва категорично и навсякъде.

Павела Митова от "Има такъв народ" също взе отношение по темата РСМ. Тя каза, че сме преминали през етапа на безвремие на нашите отношения с РСМ, в който достатъчно пъти бяха подлагани под въпрос нашите позиции по отношение на историческите въпроси между двете държави и неспазването на договорите ни за приятелство и добросъседство. Митова каза, че сме имали управления в страната ни, които бяха по-склонни да се поддават на външен натиск и това да не се спазват интересите на българите в РСМ, за да може да се постигне дивидент за политическите им формации на европейско ниво. "Изумена съм, когато наблюдаваме процеси като сваляне на правителство от наша страна именно заради позицията на определени премиери спрямо РСМ, които след това да казват, че това не се е случвало", каза Митова. "Не, не сте го напуснали колеги, ние ви свалихме", добави тя. Според нея отслабваме за пореден път позицията ни за РСМ заради това, че си задаваме въпроса България ще отстъпи ли или не от собствената си позиция. Трябва да се научим на това да отстояваме нашите собствени позиции, заяви Павела Митова.

попита какво прави правителсвото, за да подпомогне и подкрепи РСМ в своя европейски път. Споре нея това се прави с проактивни действия, а не с гневни позиции. Трябва да си дадем ясна сметка, че атаките, които България получава всеки ден от РСМ, не остават с тази подкрепа.

Добавена на 04.07.2024 г. в 16:30 ч.