Кметът на София Васил Терзиев ще бъде изслушан утре във връзка със спирането на проекта за възстановяване на Войнишкия паметник


Кметът на София Васил Терзиев ще бъде изслушан утре във връзка със спирането на проекта за възстановяване на Войнишкия паметник

По инициатива на общинския съветник от групата на ГЕРБ-СДС Мирослав Боршош ще бъде свикано извънредно съвместно заседание на Комисията по култура и на Комисията по архитектура в Столичния общински съвет (СОС), съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Целта на извънредното заседание е да бъде изслушан кметът на София Васил Терзиев относно прекратяването на процедурата по възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк. 

По думите на Боршош мотивите за спирането на проекта трябва да бъдат обосновани пред цялото общество и пред общинските съветници от ГЕРБ-СДС. "Ние от години се борим за възстановяването на паметника“, подчертава председателят на Комисията по култура Мирослав Боршош.

Във вторник, кметът на София Васил Терзиев съобщи на своята фейсбук страница, че прекратява процедурата за провеждане на конкурс за възстановяване на Войнишкия паметник в пространството пред НДК. 

След решението на Терзиев последваха реакции от политическите групи в СОС. От ГЕРБ-СДС заявиха в позиция до медиите, че възстановяването на мемориала е дълго чакано от наследниците на загиналите за Освобождението и обединението на България. „Поколения българи чакат възстановяването на нашата памет, унищожена от безродните комунисти, наследници, на които днес виждаме в управата на столицата ни. Това е обидно“, се допълва в позицията. Общинските съветници от ГЕРБ-СДС подчертаха, че са силно възмутени от доводите за отказ на кмета на София.

Потъпкването на българската памет и заличаването на спомена за исторически периоди от живота на българската нация не може да бъде политика, заяви в позиция общинският съветник от ВМРО в Столичния общински съвет (СОС) Карлос Контрера, публикувана в профила му във Фейсбук. Според Контрера София бележи "епични" страници от историята си.

БТА припомня, че победител в архитектурния конкурс за идеен проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк, организиран от Столична община – Направление „Архитектура и градоустройство” (НАГ), е студио „ГЕБУПЛАН“ ЕООД с ръководител арх. Филипа Гугучкова. Второ и трето място в конкурса не са присъдени от журито, тъй като останалите участници не са получили минималния брой точки за класиране, съгласно регламента на конкурса. 

От участниците в конкурса се изискваше да представят идеен проект, който да предложи решение за постигане на естетическа, сигурна, здравословна, безопасна и общодостъпна среда, в която да бъде материализирана със съвременни художествено-естетически средства историческата, културната и родовата памет за загиналите офицери и войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк при Първа Софийска пехотна дивизия, припомнят от НАГ. 

В конкурса за възстановяване на мемориала на Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк от Първа пехотна софийска дивизия участваха пет предложения. Те бяха разгледани от 11-членно жури, представители на различни организации и институции. Според оценката на журито проектът на студио „Гебуплан“ ЕООД е бил достатъчно близко на заданието, за да покрие минимума от точки. Второ и трето място не са присъдени, тъй като останалите участници не са получили минималния брой точки за класиране, съгласно регламента на конкурса, съобщават от направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ) към Столичната община. От там уточниха, че представители на Камарата на архитектите в България (КАБ), Съюза на архитектите в България (САБ) и Съюза на българските художници (СБХ) не са включени в състава на журито, поради отказ от тяхна страна да участват в журирането на конкурса.

Добавена на 04.07.2024 г. в 17:10 ч.