Врачанският митрополит Григорий е един от тримата митрополити, кандидати за български патриарх


Врачанският митрополит Григорий е един от тримата митрополити, кандидати за български патриарх

Врачанският митрополит Григорий е един от тримата митрополити, кандидати за български патриарх.

На 20 юни на свое заседание, в пълен състав и с избор с тайно гласоподаване, Светият синод на БПЦ-БП избра тримата епархийски митрополити като достойни кандидати да заемат патриаршеския престол. Това са Врачанският митрополит Григорий, който получи тогава 11 гласа на първия тур, Видинският митрополит Даниил с девет гласа след 32-рия тур и Ловчанският митрополит Гавриил с девет гласа на 42-рия тур. 

Митрополит Григорий (Красимир Маринов Цветков) е роден на 19 септември 1970 г. в Ботевград. Средното си образование завършва в Природо-математическата гимназия в града.

През 1995 г. Григорий завършва двегодишния паралелен курс на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" в София.

Приема монашески постриг на 17 ноември 1996 г. в Хаджидимовския манастир "Св. Георги" от приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На следващия ден е ръкоположен за йеродякон, а през следващата година - за йеромонах.

Възведен е в архимандритско достойнство на 21 декември 1998 г.

През 1999 г. се дипломира в Богословския факултет на Атинския университет "Каподистрия".

От 1 ноември 2007 г. е назначен за протосингел на Софийската митрополия.

По решение на Светия синод на 29 октомври 2010 г. е хиротонисан за епископ с титлата Браницки в Троянската ставропигиална света обител "Успение Богородично" и е определен за втори викарен епископ на Софийския митрополит.

По решение на Светия синод от 8 февруари 2011 г. е назначен за игумен на Троянския манастир.

По решение на Светия синод от 30 април 2014 г. е освободен от длъжността игумен на Троянската ставропигиална света обител "Успение Богородично" и от 1 май 2014 г. е назначен за викарий на Софийския митрополит.

На 5 март 2017 г. епархийските избиратели от Врачанската епархия го издигат за кандидат за Врачански митрополит.

На 12 март 2017 г., след каноничния избор в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил" в София, Светият синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) с пълно единодушие го избира и утвърждава за Врачански митрополит.

След смъртта на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Врачанският митрополит Григорий беше избран от Светия синод за наместник-председател на БПЦ-БП.

Добавена на 30.06.2024 г. в 06:15 ч.