Избраха най-добрите български ученици, които ще участват на Международната олимпиада по математика във Великобритания


Избраха най-добрите български ученици, които ще участват на Международната олимпиада по математика във Великобритания

Избрани са най-добрите български ученици по математика, които ще се състезават в Международната олимпиада по математика - един от най-престижните световни турнири за годината. Надпреварата ще се състои от 11 до 22 юли във Великобритания. Това съобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

За 65-ата Международна олимпиада българският национален отбор е в състав: Марин Христов - 12 клас, СМГ; Ангел Христов - 11 клас, ППМГ Бургас; Биляна Димитрова - 12 клас, СМГ; Борис Гачевски - 12 клас, СМГ; Веселин Маркович - 11 клас, МГ Варна, и Виктор Костадинов -12 клас, ПЧМГ. Българските олимпийци ще премерят знания с над 600 ученици от повече от 110 държави.

Формирането на националния отбор се прави на база резултатите от няколко национални състезания, националния кръг на олимпиадата и финално контролно по правилата на Международната олимпиада по математика.

Ръководители на националния отбор тази година са проф. Станислав Харизанов от Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) и Институт по математика и информатика (ИМИ-БАН), и гл. ас. Стоян Боев (АУБ), а наблюдател е Драгомир Грозев. В подбора и подготовката на учениците за националния отбор по математика участват и първата и втората резерва: Илия Василев (11 клас, ПЧМГ) и Андрей Стефанов (9 клас, ПЧМГ).

Марин Христов е ученик в 12 клас в СМГ. Той за трета поредна година е част от националния отбор на България по математика. За двете си участия Марин е спечелил един златен и един сребърен медал от Международната олимпиада по математика.

Ангел Христов е ученик в 11 клас в ППМГ Бургас. Той за втори път е част от националния отбор по математика и миналата година печели бронзов медал от Международната олимпиада. В състезателната си кариера Ангел е участвал на редица международни състезания, като най-големите му успехи след бронзовия медал от Международната олимпиада, са бронз от Балканската олимпиада, и златен и два бронзови медала от Жаутиковската олимпиада. Като допълнение той се явява и на националните състезания по лингвистика и физика. 

Биляна Димитрова е ученичка в 12 клас в СМГ, като тя за първи път участва в националния отбор на България по математика. Биляна е участвала на много международни надпревари, като основните й успехи са златен и сребърен медал от Европейската олимпиада по математика за момичета, златен от Жаутиковската олимпиада и бронзов от Балканската.

Борис Гачевски е ученик в 12 клас в СМГ. За него това е първо участие в националния ни отбор. От международни състезания Борис е спечелил златен и бронзов медал от Жаутиковската олимпиада, както и златен медал от Младежката балканиада по математика.

Веселин Маркович е ученик в 11 клас в МГ Варна. Той за втори път е част от националния отбор по математика, като за втори път е част и от националния отбор по информатика. Миналата година Веселин печели бронзов медал от Международната олимпиада по математика. Веселин печели и сребърни медали от RMM (Romanian Masters of Mathematics) и Балканиадата по математика, и сребърен медал от Младежката Балканиада по математика. Има и много медали по информатика. 

Виктор Костадинов е ученик в 12 клас в ПЧМГ. Той за първи път е част от българския национален отбор по математика. На международната състезателна сцена той печели досега два бронзови медала от Жаутиковската олимпиада, втора и трета награда от Европейската математическа купа, както и почетна грамота от Балканската олимпиада по математика.

Международната олимпиада по математика е първата олимпиада по природни науки. Създадена е през 1959 г. в Румъния. България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички издания на олимпиадата от създаването ѝ до днес. През 2023 година българите завоюват шест медала – златен, сребърен и четири бронзови. Общо досега на Международната олимпиада по математика българският отбор е завоювал 303 медала: 57 златни, 127 сребърни, 119 бронзови медала.

/ЙВЛ

Добавена на 09.07.2024 г. в 13:10 ч.