Одобрени са близо 12 милиона лева за образователни ученически пътувания


Одобрени са близо 12 милиона лева за образователни ученически пътувания

Правителството одобри 11 732 317 лв. за организиране на ученически пътувания по модул 1 "Образователни маршрути за училищата в страната" на Националната програма "България - образователни маршрути". Средствата са за 2024 г. и ще се разпределят между 581 общински училища, съобщи правителствената пресслужба.

Одобрени за финансиране по този модул на националната програма са общо 685 училища. Сред тях има 90 държавни и 14 частни училища, за които не е необходим акт на правителството, за да получат средствата си от Министерството на образованието и науката (МОН). Пътуванията на учениците и педагогическите специалисти в останалите 581 общински училища се осигуряват с днешното постановление на Министерския съвет.

Образователните маршрути се организират на територията на страната, като в тях могат да участват ученици от първи до 11 клас, педагогически специалисти от конкретното училище, както и медицинско лице по преценка на училището.

Пътуванията може да продължат от два до пет дни, включват се до четири нощувки, храна, транспорт, застраховка, посещения на културно-исторически забележителности, музеи, занаятчийски работилници и други. Планирани са различни дейности, дискусии и образователни игри в различни научни области, срещи с изявени личности, местни специалисти, които работят в посетения обект. Ще се финансира и купуването на входни билети, такси за беседи в посетени обекти.

При посещенията на място училището може да осигури обучителна беседа, познавателни материали, презентации, демонстрации и други. Училищата избират обекти от пет тематични области: история и археология, география и икономика, биология, природни науки и екология, изкуства, архитектура и литература, етнография, фолклор и занаяти.

Образователните пътувания помагат на учениците да затвърждават и надграждат знанията си, придобити в училище. Чрез наблюдения, проучване и преживяване в реална среда те подобряват уменията си за комуникация, работа в екип, социално емоционална интелигентност и други.

Списъкът с одобрените училища е публичен и е достъпен в сайта на МОН.

Както БТА писа, двадесет и две национални програми с общ бюджет от 230 963 400 лв. за развитие на образованието одобри служебното правителство на заседанието си 19 април тази година. Две от тях са нови - "Безопасност на движението по пътищата" и "Без агресия за сигурна образователна среда", съобщи тогава пресслужбата на Министерския съвет.

Добавена на 26.06.2024 г. в 19:10 ч.