Евелин Банев-Брендо вече е приведен за изтърпяване на шестгодишната му присъда


Евелин Банев-Брендо вече е приведен за изтърпяване на шестгодишната му присъда

Евелин Банев вече е приведен за изтърпяване на шестгодишната му присъда. Това съобщиха за БТА от Министерството на правосъдието.

На брифинг пред медиите директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Атанас Илков заяви, че Банев се е явил пред Централния Софийски затвор с изтекла лична карта и придружен от адвокат. Банев не е дал обяснения как е влязъл у нас. 

В МВР започва проверка за това как Банев се е върнал в България. Резултатът от тази проверка ще трябва да уточни дали Банев е влязъл у нас с подправени или фалшиви документи или е минал през зелена граница. 

Преди да бъде заведен в затвора, Банев е минал на прегледи през болница на МВР, каза още Илков.

По-рано днес от МВР съобщиха, че обявеният за международно издирване Евелин Банев-Брендо се е предал на полицията. 

Името на Банев нашумя последно през ноември миналата година при случай с пълномощно, изготвено в кметството на врачанското село Тлачене. То било с дата от май 2022 г. Още тогава са били предприети оперативни действия за изясняване дали той е присъствал лично по време на заверката на документа при кметския наместник.

Банев има поставена окончателна присъда от Върховния съд през 2018 г. Тогава по обвинение за пране на пари той получи шест години затвор.

През юни 2022 г. Апелативният съд потвърди, че Евелин Банев-Брендо не може да изтърпи у нас присъдите си от Италия и Румъния.

Служебният министър на правосъдието Мария Павлова предположи по-рано днес, че по отношение на присъдите в Румъния и Италия както преди, така и сега, ще постъпи искане от защитниците на Банев цялото му наказание да бъде кумулирано и изтърпяно у нас. Ако съдът у нас се произнесе в този смисъл, Банев може да търпи едно общо наказание тук. 

 

Добавена на 24.06.2024 г. в 12:15 ч.