Вярвам, че разумът ще надделее и по-силно от оръжията ще се чуе гласът на мира, каза Илияна Йотова на украински ученици с български произход


Вярвам, че разумът ще надделее и по-силно от оръжията ще се чуе гласът на мира, каза Илияна Йотова на украински ученици с български произход

Вярвам, че разумът ще надделее и по-силно от оръжията ще се чуе гласът на мира. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова на среща на „Дондуков“ 2 с ученици и учители от населения предимно с етнически българи Болградски регион в Украйна, съобщи прессекретариатът на президента. Пред учениците вицепрезидентът заяви подкрепа в трудното за тяхната страна време. „През 2019 г. бях при вас на гости, пожелавам си скоро отново да се видим в мирни и спокойни дни“, посочи Йотова.

Вицепрезидентът благодари на учителите, че предават на децата познанието за тяхната прародина България и ги учат на български език. „Благодаря ви, че в трудни условия успявате да рисувате света за нашите деца в цветове, различни от тези на войната“, обърна се Йотова към преподавателите. 

Учениците са на петдневен образователно-опознавателен семинар в България по покана на Югозападния университет „Неофит Рилски“, съвместно с Изпълнителната агенция за българите в чужбина. Посещението е част от инициативата на университета за задълбочаване на контактите с представители на българските исторически диаспори. Мнозинството от учениците планира да продължи образованието си в български университети. Предстои и ученици от Молдова да посетят България.

„В момента децата са около 500. Бяха малко повече, но за съжаление, със събитията в Украйна част от децата напуснаха. В момента учат някъде зад граница в цял свят. През тази учебна година, която вече приключи, бяхме на смесено обучение – дистанционно и присъствено. Изчакваме да приключи подготовката на новото ни бомбоубежище, което да използваме всички“, разказа за БТА Наталия Кара, заместник-директор на Болградската гимназия „Г. С. Раковски“, по време на 19-ата Световна среща на българските медии.

Добавена на 08.07.2024 г. в 18:50 ч.