Българският патриарх Даниил ще бъде почетен гост на празника на град Самоков на 17 август


Българският патриарх Даниил ще бъде почетен гост на празника на град Самоков на 17 август

Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще бъде почетен гост на празника на град Самоков на 17 август, съобщиха за БТА от общинския пресцентър.   

В сградата на Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия той се е срещнал днес с кмета на Самоков инж. Ангел Джоргов и с архиерейския наместник на Самоковската духовна околия отец Михаил Колев. Присъствали са също Браницкият епископ Пахомий, първи викарий на Софийския митрополит, както и Негово Всепреподобие йеромонах Йоан, протосингел на Софийска св. митрополия.

Новоизбраният български патриарх Даниил е поканен лично от кмета на общината да отслужи Света литургия в Бельова черква в Самоков, допълват от местната администрация. Литургията ще бъде и по повод 290-ата годишнина от възкачването на митрополитския престол на покровителя на града - свети Симеон Самоковски. 

Сред обсъдените въпроси е било и общо сътрудничество между двете институции. „Единението между светската и духовната власт дава вяра и доверие, че с общи усилия могат да се постигнат общополезни дела”, каза отец Михаил, цитиран от пресцентъра на Община Самоков.

Добавена на 11.07.2024 г. в 21:45 ч.