Отварянето на прохода „Петрохан“ за тежкотоварни автомобили е за да се облекчи трафикът, каза министър Калин Стоянов


Отварянето на прохода „Петрохан“ за тежкотоварни автомобили е за да се облекчи трафикът, каза министър Калин Стоянов

Отварянето на прохода „Петрохан“ за тежкотоварни автомобили е за да се облекчи трафикът. МВР е създало необходимата организация за контрол и предотвратяване на пътнотранспортни произшествия. Това увери служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов по време на редовния парламентарен контрол. 

Министър Стоянов отговори на въпрос на народния представител от „Възраждане“ Вера Александрова относно предприетите мерки от страна на МВР за осигуряване на контрола и безопасността при преминаване на прохода. Той уточни, че няма пренасочване, а отваряне на прохода „Петрохан“ за камиони в една посока, за да се облекчи трафикът и то за един месец като подчерта, че решението дали ще изберат този обходен маршрут е на водачите на тежкотоварните автомобили. 

Министърът припомни, че със заповед от 21 юни тази година на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, второкласният път през прохода „Петрохан“ е определен като един от възможните обходни маршрути за преминаване на моторни превозни средства над 3,5 тона във връзка с въведена промяна в организацията на движение по път E-79 в участъка Мездра – Ботевград. 

Преминаването на тежкотоварни автомобили по пътя през прохода „Петрохан“ е разрешено в участъка Монтана – София, само в определени часове на денонощието. Въведената временна организация на движението, свързана с ограничаване на преминаването на всички видове моторни превозни средства по един от основните участъци от републиканската пътна мрежа и част от европейския транспортен коридор, засяга територията на няколко области, обясни министърът. 

Той докладва, че с цел ограничаване на предпоставките за пътнотранспортни произшествия е създадена необходимата организация, като от столичната и областните дирекции на МВР Монтана, Плевен, Ловеч и София  са определени участъци с маршрути за движение и контрол и места за контрол с автоматизирани технически средства и системи, обхващащи определените алтернативни маршрути. 

Междувременно се извършва линеен контрол на автомобилния поток по пътя Долни Дъбник – Червен бряг – Златна Панега, по който е пренасочено движението на тежкотоварните автомобили. Извършва се и постоянен контрол на скоростта по първокласен път Бяла – Ботевград, който е изключително натоварен и също е определен като обходен маршрут до приключване на строителните дейности по път Ботевград – Мездра, обясни Стоянов.  По думите му са извършени обходи с цел установяване на наличието на необходимата сигнализация в съответствие с въведената временна организация на движението. 

Добавена на 28.06.2024 г. в 16:15 ч.