Проектът „От теб зависи!“ на сдружение ‘‘Обществен компас’’ разпространява зеления начин на живот сред младите хора


Проектът „От теб зависи!“ на сдружение ‘‘Обществен компас’’ разпространява зеления начин на живот сред младите хора

Проектът „От теб зависи!“ на сдружение ‘‘Обществен компас’’ разпространява зеления начин на живот сред младите хора, заяви днес на пресконференция в Националния пресклуб на БТА Елена Маркова, представител на сдружението.

Проектът е насочен към млади хора между 15 и 29 години и има за цел да повиши гражданските им компетенции и предприемачески умения за намаляване въздействието на климатичните промени и да се разпространи зеления начин на живот сред младежите и техните семейства. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности.

Нашият проект е зелен и цели да достигнем до младите хора в страната чрез разпространение на интересни практики, които биха им в своето ежедневие да се научат да намаляват "лошия отпечатък" от това, което създават  като отпадъци, обясни Марков. По думите ѝ проектът е изграден върху пет принципа - "Откажи", "Намали", "Поправи", "Използвай отново" и "Рециклирай". Водещото е да намалим консуматорското потребление, изключително разпространено в съвременния свят. Колкото повече си купуваме, толкова повече отпадъци генерираме, отбеляза Марков и подчерта, че е необходимо да се замислим как да удължим живота на вещите и предметите, които използваме. Когато все пак изхвърляме отпадъци, трябва да го правим разделно, с грижа към природата, отбеляза Марков.

Проектът се реализира основно дигитално, в социалните мрежи и чрез специално създадената платформа Up2You, която по лесен и достъпен начин въвлича младите хора в зеления начин на живот. Платформата предоставя практични съвети как да намалим покупките на прекомерни количества дрехи, обувки и всякакви ненужни предмети, как да оползотворяваме битовия отпадък, чието нарастване в глобален план застрашава екосистемите, както и как конкретно да дадем нов живот на стари вещи, които бихме изхвърлили.

Сдружение "Обществен компас" има добре поддържана и развиваща се доброволческа мрежа в цяла България с над 120 младежи с богат опит в неформалното образование, управлението на проекти, доброволческия мениджмънт, управление на човешките ресурси и работа с деца и млади хора, включително такива в неравностойно положение.

Добавена на 28.06.2024 г. в 13:40 ч.