Бордът на АЕЦ „Козлодуй“ е необходимо да поиска от „Росатом“ да направи нужния ремонт на Шести енергоблок, смятат от „Възраждане“


Бордът на АЕЦ „Козлодуй“ е необходимо да поиска от „Росатом“ да направи нужния ремонт на Шести енергоблок, смятат от „Възраждане“

В България има една единствена работеща атомна електроцентрала и това е АЕЦ „Козлодуй“, като в последните години този стратегически обект, част от националната сигурност на страната ни, е обект на много експерименти – като започнем от смяната на едно гориво с не толкова ефективно друго гориво и приключим с липсата на адекватно стопанисване и извършване на нужните ремонти. Това заяви депутатът Светослав Тодоров в декларация от името на парламентарната група (ПГ) на „Възраждане“ от трибуната на Народното събрание. 

Той коментира, че в последните три години Шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ е претърпял няколко непредвидени спирания извън плановия годишен ремонт. По думите му причината за тези спирания е проблемен тръбен сноп на трети парогенератор на енергоблока, състоящ се от определен брой тръбички, някои от които дефектират, вследствие на агресивна среда, висока температура и радиация.

Освен това самото оборудване има определен брой цикли и непредвидените спирания скъсяват остатъчния му ресурс поради изменение в материалите, от които той самият е изграден, твърди Тодоров.

За да бъде подменен проблемният тръбен сноп е необходимо бордът на директорите на АЕЦ „Козлодуй“ да поиска от „Росатом“ да направи необходимия ремонт, тъй като атомният реактор ВВЕР 1000 е именно проект на руската компания, заяви депутатът от „Възраждане“. Този ремонт е от огромно значение за безопасността на оборудването и ще предотврати последващи непредвидени спирания по няколко пъти в годината на Шести енергоблок, добави той. 

Още днес от „Възраждане“ ще потърсим отговорност от изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ и от министъра на енергетиката защо се експериментира с безопасността на цял един континент, подлага ли ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ ядрената безопасност под съмнение, само за да се докаже пред т.нар. ни евроатлантически партньори колко независими можем да бъдем от Руската федерация, каза Светослав Тодоров. Ако оправданията за това престъпно поведение са санкциите, които Европейския съюз наложи на Руската федерация, то искаме отговор на въпроса защо българският национален интерес е отново тежко потъпкан, допълни той. 

Ядрената енергетика не е поле за експерименти, заяви Тодоров. Българската енергетика дълги години е жертва на некадърни и корумпирани политици и е време на това безумие да бъде сложен край, коментира депутатът от „Възраждане“. 

Добавена на 26.06.2024 г. в 11:35 ч.