Ловчанският митрополит Гавриил е един от тримата митрополити, кандидати за български патриарх


Ловчанският митрополит Гавриил е един от тримата митрополити, кандидати за български патриарх

Ловчанският митрополит Гавриил е един от тримата митрополити, кандидати за български патриарх.

На 20 юни на свое заседание, в пълен състав и с избор с тайно гласоподаване, Светият синод на БПЦ-БП избра тримата епархийски митрополити като достойни кандидати да заемат патриаршеския престол. Това са Врачанският митрополит Григорий, който получи тогава 11 гласа на първия тур, Видинският митрополит Даниил с девет гласа след 32-рия тур и Ловчанският митрополит Гавриил с девет гласа на 42-рия тур. 

Светското име на митрополит Гавриил е Цветан Методиев Динев. Той е роден е на 16 юли 1950 г. в София. От 1953 г. до 1966 г. семейството му живее в Чехословакия, където той завършва и основното си образование. След завръщането си в България и завършване на гимназия, през есента на 1969 г. е приет за студент във Висшия инженерно-строителен институт в София, който завършва през 1973 г. По време на своето следване там той се запознава и контактува с блаженопочиналия Левкийски епископ Партений, който става и негов изповедник. Едновременно с това от 1972 г. редовно посещава клисурския манастир "Св. Петка" край Банкя, където се привързва духовно към изтъкнатата руска подвижница на благочестието монахиня Мария, която впоследствие става и негова духовна наставница. През 1973 г. се премества да живее постоянно в манастира, където изпълнява различни послушания в помощ на монахините. Там на 27 декемвир 1979 г. е постриган в монашество с името Гавриил от Левкийския епископ Партений - викарий на Софийския митрополит, който на Възнесение Христово през 1980 г. го ръкополага и в йеродяконски чин. 

На празника Свети Дух същата година е ръкоположен за йеромонах и е назначен за игумен на манастира "Св. Петка". През 1984 г. завършва задочно Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София. От есента на същата година до 1986 г. той е на богословска специализация в Московската духовна академия, където работи под научното ръководство на Волоколамския и Юриевски митрополит проф. Питирим. С благословението на Светия синод на БПЦ на 24 май 1986 г. в българското църковно подворие "Св. св. Кирил и Методий" в Москва той е възведен в архимандритско достойнство от Минския и Белоруски митрополит Филарет. Завършва специализацията си през 1986 г. като защитава дисертация на тема: "Характерни черти на подвига на руските подвижници на благочестието през 19-и век", за която получава научното звание - доктор на богословието. 

От септември 1986 г. архимандрит Гавриил е назначен за предстоятел на българското църковно подворие при Московската патриаршия, какъвто остава до 1991 г. През този период е извършен ремонт на подворието, построени са нова сграда и параклис, реставрирани са всички храмови икони. Награждаван е два пъти с църковни отличия от приснопаметния Московски и на цяла Русия патриарх Пимен. По време на неговия престой в подворието е извършена и официалната визита на българския патриарх Максим в Москва по повод 1000-годишнината от покръстването на руския народ и за 45-годишнината от откриването на българското църковно подворие в Москва. 

След завръщането си в България, от 1991 г. до октомври 1998 г., архимандрит Гавриил е протосингел на Софийската митрополия, а заедно с това от 1994 г. изпълнява и длъжността игумен на клисурския манастир "Св. Петка" край Банкя. През време на служението си в София, като архимандрит и епископ, той се изявява като ревностен защитник на каузата на каноничната Българска православна църква - против разколническите действия на т. нар. алтернативен синод. На 19 октомври 1998 г. в Рилската света обител е хиротонисан в епископски сан с титлата Макариополски и е назначен за викарий на Софийския митрополит. На 21 януари и на 28 януари 2001 г. е съответно избран и канонично утвърден за Ловчански митрополит.

През 2007 г. митрополит Гавриил става ръководител на работната група по въпросите на религиозното образование при Светия синод. От 2009 г. насам той оглавява Върховния църковен съвет при Светия синод. През 2011 г. започва да ръководи и Културно-просветния отдел при Светия синод на БПЦ-БП.

На 8 февруари 2012 г. Ловчанският митрополит Гавриил е удостоен със званието "почетен член" на българската Камара на инженерите в инвестиционното проектиране. При избора на български патриарх на 24 февруари 2013 г. митрополит Гавриил отново беше един от тримата кандидати за български патриарх. Тогава за глава на Българската православна църква беше избран Русенският митрополит Неофит.

Добавена на 30.06.2024 г. в 06:30 ч.