Република Северна Македония следва да изпълнява поетите ангажименти, за да напредва по пътя към Европейския съюз, заяви Димитър Главчев


Република Северна Македония следва да изпълнява поетите ангажименти, за да напредва по пътя към Европейския съюз, заяви Димитър Главчев

Република Северна Македония следва да изпълнява поетите ангажименти, за да напредва по пътя към Европейския съюз (ЕС). Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев по време на заседанието на Европейския съвет, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Премиерът постави темата на вниманието на европейските му колеги в Брюксел във връзка с развитията в Република Северна Македония от последните седмици. 

Главчев обърна внимание за сериозните предизвикателства, които се очертават по отношение на европейската перспектива на държавата-кандидат за членство в ЕС. Държавните и правителствени ръководители отново подчертаха значението на добросъседските отношения, необходимостта държавите кандидатки за членство в ЕС да изпълнят стриктно поетите ангажименти към ЕС и необходимите реформи.

Гръцки медии съобщиха, че премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис и външният министър Йоргос Герапетритис също са поставили пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския договор от страна на новото ръководство на Република Северна Македония, по-конкретно в частта му за употребата на конституционното име на страната, съобщават гръцките медии.

Вчера служебният премиер отбеляза, че ще постави на вниманието на своите колеги от ЕС въпроса за спазването на постигнатите договорености с Република Северна Македония. Очаквам да се спазват договорките, ще припомня на колегите какви ангажименти са поети през 2022 г. и 2023 г., посочи той. Главчев поясни, че напоследък се наблюдават изявления от правителствени ръководители в РСМ, че няма да се правят промени в конституцията. Ще запозная колегите в Европейския съвет какви са настроенията, обобщи премиерът и изрази очакване Гърция също да не остане безучастна към тези въпроси.

На 25 юни в своя позиция Министерството на външните работи (МВнР) заяви, че е неприемливо заявеното намерение на Република Северна Македония да не се придържа към поетите от нея международни ангажименти и подписани споразумения.  Неприемливо е заявеното намерение на новото правителство на Северна Македония да отхвърли легитимното искане на част от собствените си граждани за гарантиране на права и свободи наравно с всички останали общности в Северна Македония, вкл. чрез тяхното включване в конституцията на съседната страна. Подобно отношение е несъвместимо с напредък по европейския път. То оставя сериозни притеснения, че в политиката си спрямо българите и България, настоящото правителство в Скопие рискува да се окаже в капана на догмите на една отминала епоха, отхвърлена от всички демократични общества, добавят още от МВнР.

Добавена на 28.06.2024 г. в 19:55 ч.