Народното събрание ще изслуша служебния финансов министър Людмила Петкова за изпълнението на бюджета


Народното събрание ще изслуша служебния финансов министър Людмила Петкова за изпълнението на бюджета

Народното събрание ще изслуша служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова относно изпълнението на приходната и разходната част на Закона за държавния бюджет за 2024 година. Това предвижда първа точка от програмата за работа на депутатите за днес, публикувана на сайта на парламента.

Искането за изслушване на финансовия министър е внесено от Йордан Цонев (ДПС), Теменужка Петкова и Росица Кирова (ГЕРБ-СДС). 

Освен за изпълнението на бюджета, Петкова ще бъде изслушана и за изпълнението на приходите и разходите по оперативните програми на Европейския съюз, както и за напредъка по преговорния процес за приемането на България в еврозоната.

Втора точка от дневния ред предвижда в парламента да бъде изслушан служебният министър на енергетиката Владимир Малинов относно всички факти и обстоятелства, свързани с преговорите по продажбата на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ „Белене“. На 6 юли 2023 г. Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да проведе преговори с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител с цел продажба на оборудване, предназначено за проекта АЕЦ „Белене“. Вносител на искането за изслушване на енергийния министър е народният представител от „Възраждане“ Стоян Таслаков. 

Добавена на 27.06.2024 г. в 08:05 ч.