До края на годината строителите на отсечката Мездра-Лютидол са поели ангажимент поне едната лента да бъде отворена за движение, обяви служебният премиер Димитър Главчев


До края на годината строителите на отсечката Мездра-Лютидол са поели ангажимент поне едната лента да бъде отворена за движение, обяви служебният премиер Димитър Главчев

До края на годината строителите на отсечката Мездра-Лютидол-пътен възел Новачене са поели ангажимент поне едната лента да бъде отворена за движение, съобщи днес служебният министър-председател в Мездра. Заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова провериха необходимостта от затваряне на отсечката Мездра-Лютидол-пътен възел Новачене.

Главчев апелира за проява на малко повече толерантност по отношение на затварянето и обходните маршрути, като даде пример с мездренските села, които също търпят несгоди, но разбират необходимостта от затварянето.

„С шефа на Национална полиция констатираме, че тук, за разлика от други места, не само няма напрежение и хората работят, а са позитивно настроени и разбират, че за да стане по-добре, малко трябва да се стиснат зъби и несгоди да се понесат“, коментира служебният министър-председател.

Нямаше друг вариант за изграждането на оставащите съоръжения, затова беше необходимо затварянето, обяви и министър Коритарова. „Правихме анализи, знаете, че нашата цел беше по-рано да затворим. При общественото обсъждане имаше възражения, затова направихме обстойни анализи. Няма как да осигурим пътна безопасност на пътуващите и безопасност на строителните работници. За да може строителят да изпълни своя ангажимент до края на настоящата година, ние трябва да му осигурим наистина спокойна работа“, заяви министърът, допълвайки ,че сроковете, посочени в линейния график за изпълнение, ще се следят и при забавяне ще се налагат своевременно санкции, без да се чака краят на периода за завършване.

Министърът обясни, че при избора на обходните маршрути не са избирани по-добрите, по-късите, а тези, които могат да бъдат ползвани. По думите ѝ в областите Видин, Монтана и Враца само 1/3 от пътищата са отговаряли на условията, тъй като другите са в лошо и много лошо състояние. Те ще бъдат ремонтирани след сключване на договори. Те са забавени, тъй като при започване на работа служебното правителство е заварило липса на договори за текущи ремонти и поддръжка на пътищата. „Без наличието на такива договори ние нямаше как да заложим ремонтиране на републиканската пътна инфраструктура. Към момента обществените поръчки са размразени, има избор на изпълнител, очаква се сключване на договори, след което веднага ще започнат ремонтите“, каза Коритарова.

Министърът коментира и неспазването на места на посоката на обходните маршрути с това, че информацията вероятно още не е достигнала до всички водачи.

„Има информация за обходите както на страницата на МРРБ, така и на страницата на АПИ, опитваме се и чрез вас да достигне до всеки един, който ползва републиканската пътна инфраструктура. Временната организация на движението е от понеделник и не до всички е достигнала. Затова сме и заедно с Главна дирекция „Национална полиция“, които оказват съдействие за организацията. Нашата цел е наистина да осигурим безопасно пътуване“, заяви Коритарова, допълвайки, че ще се направи всичко необходимо да има контрол.  

Регионалният министър обясни още, че за осъществяване на връзка с новоизграденото трасе на гл.път Е-79 със село Дърманци и останалите населени места в района ще бъде изграден мост, като отчуждителите процедури за мястото вече са приключили. „Затова забавихме затварянето, за да може документално всичко да е както трябва да бъде“, посочи министърът.

По думите ѝ пътят през селата Паволче и Челопек е ремонтиран, затова е пуснат и обход оттам.

Добавена на 26.06.2024 г. в 13:25 ч.