Очаква се през 2035 г. смъртните случаи в ЕС от професионални ракови заболявания да бъдат над 180 хиляди, каза доц. Катя Вангелова


Очаква се през 2035 г. смъртните случаи в ЕС от професионални ракови заболявания да бъдат над 180 хиляди, каза доц. Катя Вангелова

Очаква се през 2035 г. смъртните случаи в ЕС от професионални ракови заболявания да бъдат 182 500, каза доц. Катя Вангелова от Националния център по обществено здраве и анализи, която участва във форум, организиран от КНСБ и посветен на професионалните ракови заболявания на тема „Пътна карта на канцерогените“.

Доц. Вангелова посочи, че данните са от Международната организация на труда и Европейската комисия и според тях ЕС води по смъртност от професионални ракови заболявания в света, каза още тя.

Злокачествените заболявания имат мултифакторна етиология, но професионалните експозиции не бива да се пренебрегват. Епидемиологични изследвания показват, че професионалните рискови фактори са причина за 5,3% - 8,4% от всички нови случаи на злокачествени заболявания, допълни доц. Вангелова. Годишно в Европа се произвеждат над 30 млн.тона канцерогени и мутагени и токсични за репродукцията вещества, допълни тя, като се позова на данни от Евростат. Заедно с химичните вещества, биологичните и физичните агенти и организационните фактори са свързани с риск от ракови заболявания.

На професионални канцерогени са изложени един на пет работници в ЕС посочва проучване, направено през 2000 г., добави специалистът и уточни, че със сигурност има работници, експонирани на неизвестни канцерогени. Предварителни данни от 2000 г. на Европейската агенция по безопасност и здраве при работа относно вероятната експозиция на работници на 24 канцерогени през последната седмица шест европейски държави показват, че почти половината от работниците са били експонирани на поне един канцероген, а една четвърт от тях са експонирани на повече от един канцероген. Отчетена е висока експозиция на изгорели газове от дизелови двигатели, на респирабилен кристален силициев диоксид, на дървесен прах или стърготини, на бензен, както и на слънчеви или ултравиолетови лъчи. Много често има работещи, изложени на експозиция от няколко вещества, което значително повишава риска.

През 2019 г. в ЕС случаите на фатални професионални злокачествени заболявания са 842 800, като най-много са случаите на рак на белия дроб, рак на гърда, немеланомов рак на кожата, каза още доц. Вангелова. През 2014 г. случаите на фатални професионални ракови заболявания са били 666 000, посочи още тя.

Злокачествените заболявания на работното място засягат в много по-голяма степен мъжете, но и при двата пола най-чести са раковите заболявания на трахеята, на бронхите и на белия дроб, показват данни от метаанализ, извършен през 2019 г. и наскоро публикуван, каза още доц. Вангелова. 

В превенцията на професионалните заболявания особено внимание трябва да се обърне на възможната експозиция на канцерогени и мутагени и токсични за репродукцията вещества, посочи още доц. Вангелова. По думите ѝ трябва да се полага достатъчна грижа за младите хора, за бременни, за кърмачки, за хора с увреждания, за хора с хронични заболявания, връщащи се на работа след дълго боледуване, особено от онкологично заболяване, както и да се засили превенцията при работа с наноматериали, както и при използването на цитостатични продукти.

Международната агенция за изследване на рака е класифицирала 179 агенти (химикали или експозиции) като канцерогени за човека, а 285 агенти са класифицирани като вероятни канцерогени за човека. Смъртните случаи от опасни вещества през 2019 г. в света са били 1 072 436, от които 821 492 от починалите са мъже, каза още доц. Вангелова.

Добавена на 03.07.2024 г. в 16:45 ч.