Министър Иванов предложи рехабилитация в България на деца, пострадали при удара над болницата в Украйна, съобщи социалното министерство


Министър Иванов предложи рехабилитация в България на деца, пострадали при удара над болницата в Украйна, съобщи социалното министерство

Служебният министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов предложи деца, преживели ракетния удар срещу най-голямата многопрофилна детска болница в Украйна, да получат подкрепа за възстановяване и рехабилитация в почивни бази у нас. Той обсъди възможността за оказване на  конкретната помощ в телефонен разговор с посланика на Украйна в България - Олеся Илашчук. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Министър Иванов изказа своята съпричастност към пострадалите и семействата на жертвите при разрушителния удар срещу детската болница в Киев на 8 юли. „Ние никога не сме били безучастни към тежката съдба на децата на Украйна. Нека напомня, че първата от общо двете ми задгранични командировки бе именно в Киев, за да обсъдим в по-широк формат и мерките за тяхната закрила“, коментира той. 

Възможността деца, пострадали от военните действия в Украйна, да почиват в България вече беше обсъдена от министър Иванов и посланик Илашчук по време на срещата им в София на 28 юни. „Ние вече организираме посрещането на 50 деца и техните придружители, засегнати от войната, да гостуват в базите на „Профилактика, рехабилитация и отдих“ ЕАД, които могат да предложат  професионална подкрепа и подходящи условия за тяхното възстановяване и рехабилитация. Сега предлагам още в първите групи украински деца, определени да дойдат в България,  да бъдат включени и такива, които са преживели удара по детската болница“, обясни Иванов. Той допълни, че почивката на децата ще може да бъде допълнена със здравно-психологическа терапия, за да се облекчат доколкото е възможно нанесените им психологически и физическите травми, посочват още от МТСП. Посланик Олеся Илашчук благодари за съпричастността и готовността за оказване на подкрепа. В близките дни предстои да бъдат уточнени конкретни действия за изпълнение на обсъдените мерки в помощ на украинските деца, допълват от социалното министерство.

Преди ден агенция "Ройтерс" съобщи за масиран ракетен обстрел срещу Киев и други украински градове в необичайна атака, извършена през деня, при която бяха убити над 20 души.  Поразена беше и детска болница в столицата.

Добавена на 09.07.2024 г. в 19:40 ч.